Titov i Trg Pignaton te Riva Pino Budicin dobivaju posve novi izgled

Obala Pina Budicina - rovinjska riva
Obala Pina Budicina - rovinjska riva

Rovinjci će večeras na izložbi koja se u 19 sati otvara u Multimedijalnom centru Grada Rovinja moći pogledati kako će im izgledati središte grada ako se realiziraju nova urbanističko-arhitektonska rješenja. Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga maršala Tita i okolnih trgova u Rovinju u organizaciji Grada Rovinja i Društva arhitektura Istre završen je još početkom veljače kada je između 17 pristiglih rješenja odabrano pet najboljih.

Arhitekti obradili 1,3 hektara prostora

Arhitekti su imali zadatak da osmisle kako će izgledati 1,35 hektara na kojima se nalaze središnji rovinjski Trg maršala Tita s okolnim prostorom. Ciljevi natječaja bili su parterno uređenje čitavog prostora u zoni obuhvata, osmišljavanje gradskog prostora za okupljanje te odvijanje kulturnih i drugih događanja, rješenje ugostiteljskih terasa, rješenje "povijesnih" urbanih elemenata, rješenje prometa za hitne intervencije i dostavu, rješenje javne rasvjete, te analiza i osmišljavanje mogućih elemenata urbane opreme. Radove je (pr)ocjenjivao ocjenjivački sud kojim je predsjedao arhitekt Saša Bradić, dok su članovi bili arhitekti Berislav Iskra, Alen Kostrenčić, Silvije Novak i povjesničar Marino Budicin. Zamjenica članova bila je arhitektica Ana Slamar, stručni savjetnik konzervator Zoran Glivarec, tehničku komisiju predstavljala je arhitektica Stanislava Martinis, a tajnicu natječaja arhitektica Galena Grohovac. Izrađivač natječajnog elaborata odnosno programa za provedbu javnog natječaja bila je porečka tvrtka A.B.C.D. na čelu s arheologom, povjesničarom umjetnosti i konzervatorom Jugom Jakovčićem. Prva nagrada u visini od 100 tisuća kuna dodijeljena je zagrebačkom arhitektu Nenadu Fabijaniću kojem su projektni suradnici bili arhitekti Ivana Krmpotić, Željko Pavlović i Davor Pavlović, a konzultanti Marijan Skazlić, Robert Duić i Mihajlo Šprem.

Jasna definicija cijelog prostora

- Autor projekta vrlo vješto i spretno rješava kompleksnu situaciju i daje vrlo kvalitetne odgovore uređenja. Tehnički je i oblikovno dorečen i konkretan u detaljnom izričaju. Rad karakterizira ambijentalni pristup i oblikovanje tri zone zahvata, stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda pod predsjedanjem arhitekta Saše Bradića.

- Prva je zona Trga maršala Tita koji kamenim popločenjem i rješenjem dodirnih zona denivelacijom poštuje zadani program i propozicije, te ispravno definira prostor trga, potez prema postojećem kamenom popločenju Trga na mostu i prijelaza prema Careri. Druga je zona Trga Pignatona gdje se korištenjem bijelog betona i oblikovanja definira (ocrtava) se memorija prema kanalu koji je postojao do 1763. godine. Treća, Obala Pina Budicina,  je u obradi partera suptilno definirana, svojom površinom od bijelog betona se jasno definira kao zona uz more te između malog i velikog mola ostavlja prostor za javna događanja. Prijedlog poteza i proširenja rive ispred zgrade Lučke kapetanije, kao i pozicioniranje paviljona se pozitivno ocjenjuje. Projekt urbane opreme je cjelovito sagledan i kvalitetno riješen, stoji u obrazloženju Bradićeva žirija. Druga nagrada u iznosu od 62.500 kuna je pripala arhitektima Dujmu i Silviji Ivanišević sa suradnikom arhitektom Josipom Mičetićem i trodimenzionalnom vizualizacijom arhitekta Marka Klarića. Treća nagrada u iznosu od 37.500 kuna dodijeljena je Martinu Kohlbaueru i koautorima Mauru Milliju, Barbari Reiter i Christophu Sieleru. Četvrta nagrada od 30 tisuća kuna pripala je grupi autora Maji Ristić, Niki Mrđen, Bojani Alavuk Pustijanac i Mariju Smiloviću, a peta vrijedna 20 tisuća kuna grupi koju čine Alen Žunić, Katarina Hubeny, Antonia Dajak i Siniša Bjelica i Eugen Zvonimir Čanić. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter