Titov hobi je politika, a on sam je profesionalni fotograf


U rovinjskom Multimedijalnom centru otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Tito- foto". Naime, predstavljene su fotografije čije je autor bivši jugoslavenski državnik Josip Broz Tito, i koje su plod njegove manje, u javnosti poznate strasti - fotografiranja.

Snimio sam, razvijao u laboratoriju

"Na svoj način fotografijama je mjesto u obiteljskom albumu, jer nisu bile namijenjene javnoj uporabi. Proteklo vrijeme i povijest učinile su svoje, a i sam nalaz nešto manje od petsto Leica filmova i dvjestotinjak polaroida, koji su danas pohranjeni u Muzeju istorije Jugoslavije, dozvoljavaju do određene mjere promišljanje o tim fotografijama na jedan drugačiji način. Sukladno tome i odgovarajuću interpretaciju", zapisao je među ostalim, u predgovoru kataloga Želimir Koščević, dodajući i je Tito bio pasionirani foto-amater i ljubitelj filmova.

Za ovu su izložbu odabrane fotografije iz njegovog privatnog života sa suprugom Jovankom, s putovanja po svijetu i susretima s drugim državnicima, kao i razni pejzaži.

- Tito je sa sobom svuda nosio fotoaparat i neumorno objektivom bilježio ono što mu je privuklo pažnju. Sve što je snimio sam je razvijao u laboratoriju, te kopirao u standardnim formatima tog vremena. Manje poznat je podatak da je Tito pet puta posjetio Rovinj, volio ovaj pitoreskni grad i slikao njegove vizure i ljude.

Govoreći o Titovom hobiju, drugi koautor kataloga i kustos Momo Cvijović, zaključio je i da je "Titov hobi politika, a on sam je profesionalni fotograf".

Čovjek se ne odmiče od prosjeka

- Kada sam se prije nekog vremena nerado počeo baviti Titom kao fotografom, već nakon površnog uvida u materijal shvatio sam da nešto nije u redu. Hobi nam je privlačan iz jednog jedinog razloga: jer nam on pruža iluziju da se makar u jednoj oblasti možemo uzdići iznad prosjeka, da se s razine ljubitelja dignemo na razinu poznavatelja, za razliku od svakodnevnih poslova kojima se bavimo i gdje smo previše podložni stručnjacima. Gledam Titove snimke, desetine, stotine, tisuće…

Niti nakon četrdeset godina bavljenja fotografijom čovjek se ne odmiče od prosjeka. Ostaje dosljedan. Slike su mu s vremenom čak i gore. Pravi profesionalac. Padaju mi na pamet gomile fotografija koje ga prikazuju kako nešto snima. S druge strane, u politici Tito bilježi uspjeh za uspjehom. Skoro da nema nikakve sumnje - Titov hobi je politika, a on sam je profesionalni fotograf, zapisao je Momo Cvijović.

Ljubljana, London i Rovinj

Izložbu je postavilo Pučko otvoreno učilište, u suradnji s beogradskim Muzejom istorije Jugoslavije, i nakon što je predstavljena u Ljubljani i Londonu, svi ljubitelji fotografije u Rovinju je mogu razgledati do 19. lipnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter