Titov Cadillac vratio se kući sa servisa u Zagorju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Došao je tiho, zadržao se kratko i izmamio brojne uzdahe. Atraktivan Cadillac Eldorado Josipa Broza Tita u nekoliko je trenutaka, koliko je na fažanskoj rivi čekao prijevoz trajektom u svoj dom na Brijunima, privukao pažnju brojnih turista koji su ga željeli fotografirati, pozirati uz njegovu sjajnu limariju ili barem rukom preći preko zavodljivih linija američkog dizajna '50-ih. Većina od tih inozemnih gostiju i ne zna čiji je to Cadillac bio, ali vidi se, komentiraju Fažanci, da je pripadao velikom čovjeku.

- To je jedino Titovo vozilo! On ga je dobio, on ga je osobno i vozio. Cadillac nikada nije napuštao Brijune. U ostalim vozilima Tita su vozili drugi i pripadali su raznim državnim službama, rekao nam je Stjepan Sušac iz Nacionalnog parka Brijuni koji brine o zelenom ljepotanu.

Automobil iz 1953. godine, prve generacije tog modela i rijetke serije, dug je 5,6 metara, a predsjedniku Jugoslavije darovali su ga kanadski iseljenici.

Razlog zašto smo ga mogli na kratko vidjeti i na kopnu, točnije u Fažani, je njegov povratak s ovogodišnjeg "oporavka" u Zagorju. Ili, kako su to mještani u šali komentirali: "Starac je bio u toplicama". Od travnja ga je servisirao veliki zaljubljenik u stara i rijetka vozila, inače predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza, Antun Presečki, odnosno djelatnici njegova grupe Presečki iz Krapine. Bio je to treći odlazak Cadillaca u Zagorje na remont.

- Prije 11 godina Presečki je obavio kompletnu revitalizaciju automobila, odnosno motora i limarije. Sada je išao na jedno manje osvježivanje, riješeni su manji problemi s motorom, servisiran je kočioni sustav i sanirana limarija. Cadillac je trebao biti i na otvorenju muzeja oldtimera koji je 13. lipnja u Krapini trebao otvoriti Presečki, ali kako postav nije gotov te je otvorenje odgođeno za jesen, tako je Presečki izrazio želju da se tada na otvorenje kao zvijezda vrati i Titov automobil, rekao je Sušac.

Cadillac je danas jedan od eksponata izložbe "Tito na Brijunima" u Nacionalnom parku, ima svoj objekt u kojem je smješten uz ostale eksponate. Kako privlači pažnju silnih posjetitelja tako se i mnogi od njih - a kako i ne bi - požele provozati njime. No, tu si povlasticu ne priušte svi. Kako nam je Stipe Sušac objasnio, za sat vremena vožnje, kojom se obiđe cijeli otok, treba se predbilježiti dan ranije i izbrojiti 5.000 kuna! (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter