Tito Vilanova novi trener Barce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je trener Barcelone Pep Guardiola u petak izjavio da odlazi na kraju sezone, vodstvo kluba objavilo je da ce ga naslijediti njegov pomocnik Tito Vilanova (42).

Predsjednik Sandro Rosell i sportski direktor Andoni Zubizarreta odlucili su se za Vilanovu jer je bio važan dio uspješne Guardioline trenerske karijere, a i smatraju da ce moci nastaviti graditi na naslijedu kojeg je ostavio Guardiola.

Njih dvojica su veliki prijatelji, kao mladici zajedno su trenirali u poznatoj Barcinoj omladinskoj školi La Masiji, a Vilanova je bio Guardiolin pomocnik na njegovom prvom trenerskom poslu u vodenju Barcelonine B momcadi. Nakon što je 2008. Guardiola dobio priliku da vodi prvu momcad Barce, sa sobom je poveo i svog pomocnika Vilanovu.

Na novinarski upit zašto su se odlucili za Vilanovu, sportski direktor Andoni Zubizarreta je kazao:

"Kad god trebamo igracku zamjenu prvo je tražimo u našim redovima, u B momcadi ili u La Masiji. Ista je stvar kad trebamo novog trenera. Tito Vilanova ima karakter, integritet, potpuno je posvecen klubu i poznaje kako stvari funkcioniraju u Barci".

Vilanova je imao skromnu igracku karijeru, poceo je u B momcadi Barcelone, ali nikad nije dobio priliku u prvoj ekipi. Igrao je potom za Figueres, Celtu, Badajoz, Mallorcu, Lleidu, Elche i Gramenet, gdje je 2002. zakljucio igracku karijeru. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter