Tito u Fažani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što nam se sve nalazi pred ocima, ali nam s majcice Zemlje nije vidljivo?! Za odgovor u pomoc treba pozvati program Google Earth koji satelitskim snimkama nudi, kako bi Amerikanci rekli, "big picture" našeg okoliša. Zahvaljujuci programu, sasvim slucajno, naišli smo na natpis "Tito" koji je samozatajni "grafiter" upisao kosilicom na ledini izmedu kampa Bi Village i vile San Lorenzo nedaleko od Fažane. Znakovito, Tito se pojavio na livadi kompleksa bivše politicke škole!

Kada je ispisano Tito i kada je to Googleov satelit preletio iznad Fažane i zabilježio nesvakidašnji prizor? Sudeci po izgradenim, odnosno neizgradenim objektima u okolici, bilo je to svakako prije ove godine. Trava je dakle davno izrasla, polegla, pa i više puta košena, tako da se Fažana ne može pohvaliti stalnim velikim imenom najveceg jugoslavenskog sina, poput Barbanštine gdje je ime ispisano kamenom ili podrucje Tara i Vabrige gdje ime "Tito" cine nasadi maslina. No, barem se na internetu još cuva uspomena na kreaciju fažanskog kosca.

Zahvaljujuci satelitskim snimkama Zemlje prije nekoliko se godina u javnosti podigla prašina oko slucajno otkrivenih brazdi u Atlantskom oceanu za koje su pobornici alternativne povijesti bili skloni tvrditi da predstavljaju dokaz o postojanju mitske Atlantide. No celnici Googlea sve su opovrgli sasvim logicnim tehnickim objašnjenjem. Žele li pak demantirati postojanje Tita u Fažani, teško ce im to poci za rukom. Da su Tito i Fažana neraskidivo povezani još i danas, davno je poznata i neupitna prica.


Podijeli: Facebook Twiter