Tito: Što hoceju ovi ludaci?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filmski opus Želimira Žilnika obilježio je drugi dan festivala zabranjenih i zaboravljenih filmova u pulskom MMC-u Luka.

Ujutro je prvo prikazan dokumentarni film o ovom slavnom redatelju, u kojem o Žilniku govore njegovi ugledni kolege poput Dušana Makavejeva i Karpa Godine, inace snimatelja i kultnih Žilnikovih "Ranih radova" iz 1969., filma koji je na programu u utorak u vecernjem terminu. Taj je film 1969. u Berlinu osvojio Zlatnog medvjeda, a u Jugoslaviji je nakon par mjeseci prikazivanja bio cenzuriran i zatim desetljecima bunkeriran.

Prema Žilnikovom rijecima, Tito je u travnju 1969. projekciju "Ranih radova" u svojoj beogradskoj rezidenciji prekinuo nakon 20-ak minuta glasno se pitajuci: "Što hoceju ovi ludaci?". "Rani radovi" bave se razdobljem nakon studentskih demonstracija u Beogradu 1968., a u filmu, ciju je radnju sažeto opisao scenarist Branko Vucicevic, cetiri studentska aktivista s najgorim komunistickim frazama posjecuju seljake i radnike ne bi li ih obrazovali, a ovi ih šalju u materinu, a na kraju ih i istuku.

U dokumentarnom filmu o Žilniku, pjesnik Miroslav Mandic preko telefona za potrebe filma porucuje Žilniku zašto je on najveci redatelj: "Ti si božji miljenik jer si odrastao bez oca i majke. Posjeduješ furiozni intenzitet. Najveci si redatelj jer je to lijepo i uzbudljivo dokazati. Tvoje je opus o pobožnosti opusa".

U jutarnjem je terminu prikazan i Žilnikov televizijski film "Crno belo" iz 1990. godine, u kojem Ruben, student novosadskog sveucilišta porijeklom iz Afrike dolaskom u Jugoslaviju nailazi na sasvim izmijenjenu politicku klimu i atmosferu "nacionalnog budenja" u kojem tamnoputi studenti iz nesvrstanih zemalja nisu više dobrodošli. Stupa u kontakt s bivšom djevojkom Milenom, te zajedno uspijevaju napustiti zemlju koja klizi u nacionalisticku histeriju.

I u srijedu su na rasporedu Žilnikovi filmovi - u 10 sati prikazuju se "Kud plovi ovaj brod" i "Kennedy se ženi", dok je u 19 sati na rasporedu film "Kennedy se vraca kuci".


Podijeli: Facebook Twiter