Tito pomogao Amerima da odu na Mjesec?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom utorka na internet je pripušten trailer za buduci dokumentarni film "Houston, We Have a Problem", koji se bavi vrlo neobicnim hipotezama.

Autori filma, mladi slovenski redatelji Boštjan i Žiga Virc, tvrde da je predmet njihova istraživanja skrivena istina o tome kako je SAD pocetkom šezdesetih godina, nakon što je shvatio da gubi bitku s SSSR-om u osvajanju svemira, otkupio ni manje ni više no - jugoslavenski svemirski program.

Autori tvrde da je u to vrijeme Jugoslavija, zahvaljujuci "svemirskom pioniru" Hermanu Potocniku, bila treci igrac u svemirskoj utrci, te da je Tito odlucio prodati ovaj jugoslavenski "know how" Amerikancima kako bi od njih dobio veliku novcanu pomoc, nakon cega je "Jugoslavija ubrzo postala najrazvijenija socijalisticka država, a Tito stekao veliki utjecaj u svijetu".

Autori filma dalje navode da je kupoprodaja obavljena 1961. godine nakon cega je SAD i objavio da krece u misiju na Mjesec. Taj navodni jugoslavenski svemirski program razvijao se pod zemljom, tocnije u vojnoj bazi Željava u Bosni, pod kodnim imenom 505, u jednom od tada najvecih podzemnih kompleksa u Europi.

Iako se ovo sve cini kao dobra šala ili pak kao dobra reklama, Boštjan Virc je za Novi list potvrdio da se radi o najozbiljnijem dokumentarno-igranom projektu kojim ce se njegov Studio Virc baviti tijekom 2012. godine, a film bi se u kinima trebao pojaviti 2013. godine.

- Moram napomenuti, da je trailer u ovom trenutku samo preliminarna hipoteza. Mada su reakcije i nas iznenadile. Danas je vec mnogo medija objavilo iskrivljenu informaciju, kao da se radi o vec gotovom filmu, a samo rijetki su nas direktno kontaktirali.

Devedeset posto cinjenica u filmu stoji, a deset posto još zahtijeva daljnja istraživanja, kazao je Boštjan Virc ciji su se avanturisticki dokumentarni filmovi "Skijanje sa sedam vrhova" i "Lovci na pršic" prikazivali i u Hrvatskoj. Redatelj Žiga Virc je 2010. godine bio zapažen po provokativnom filmu "Trst je naš". (V. SIMICEVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter