Tito nije bio ratni zlocinac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Suprotstavljamo se inicijativi HDZ-a i HSS-a da se u Saboru donese zakon koji Tita proglašava ratnim zlocincem", poruceno je iz Spomen doma u Pazinu, s osnivacke skupštine Zajednice društava "Josip Broz Tito" u Istarskoj županiji. Naime, HDZ i HSS su dali inicijativu da se donese zakon o pronalaženju i obilježavanju grobova žrtava komunista.

Za predsjednika Zajednice društava "Josip Broz Tito" u Istri izabran je Martin Matoševic, koji je predsjedavao sjednicom. Izabrano je i deveteroclano predsjedništvo te troclani Nadzorni odbor, a usvojen je i statut. Sjedište Zajednice je u Pazinu, a nadaju se da ce tu uspjeti dobiti i prostoriju za rad te cuvanje arhive.

Predsjednik istarskog SAB-a Tomislav Ravnic ukazao je na kompatibilnost programa ovih dviju udruga, koje dijelom imaju i iste clanove, te je izrazio ogorcenje zbog stalnog kopanja po grobovima i pricama o velikim žrtvama, jer ispada da su ustaše bile nevine žrtve.

- To je krivotvorina koju odbacujemo, porucio je Ravnic. Pozvao je Zajednicu društava "Josip Broz Tito" da se ukljuci u aktivnosti oko izdavanja knjige enciklopedijskog karaktera "Tito u Istri", za koju je 80 posto materijala napisano te osigurano 25 posto novca za tiskanje.

Istarska društva "Josip Broz Tito" imaju oko dvije tisuce clanova, koji su dosada djelovali i kroz koordinaciju na razini Istre. S obzirom na to da ona nema pravnu osobnost, ne može imati ni žiro racun pa je stoga osnovana Zajednica, koja ce upisom u popis udruga to imati. Od 20 delegata, na osnivackoj ih je skupštini bilo 18. To im je bila prilika i za iskazivanje nezadovoljstva tretmanom Tita, ali i odnosom prema antifašizmu, za što smatraju najodgovornijim aktualnu državnu vlast.

Matoševic je podsjetio da se u vrijeme nastanka višestranacja u Hrvatskoj sve više napadalo i povijesno falsificiralo Titovu licnost i njegovo djelo, masovno su mijenjana imena ulica i trgova, rušeni su spomenici iz NOR-a, itd. Vrlo brzo nakon osnivanja prvog Društva "Josip Broz Tito" u Zagrebu, takva se društva formiraju širom Istre.

Ratko Crnobori je predstavio program rada do 2011., u kojem je naglasak na cuvanju uspomena na Tita, organizaciji okruglih stolova, tribina, predavanja, izložbi, ali i borbi za istinu i suprotstavljanje klevetama i blacenju Titova lika i djela. Na dan Titove smrti cvijece ce u Kumrovcu 2010. položiti društvo iz Pule, a 2011. buzetsko društvo.

U raspravi se govorilo o potrebi ukljucivanja mladih clanova, pri cemu je Tone Ferlin rekao da ce biti malo zainteresiranih dok se u školama ne bude ucila povijest onakva kakva je doista bila. Miljenko Bencic je naglasio da sada umjesto njegovanja uspomena na Tita treba braniti njegovo djelo i sve antifašiste jer bez antifašizma ne bi bilo moderne Europe.


Podijeli: Facebook Twiter