Tito je u Sloveniji - protuustavan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imenovanje ulica po Josipu Brozu Titu, predsjedniku bivše Jugoslavije, u Sloveniji je protuustavno. Tako je, naime, odlucio slovenski ustavni sud pozivajuci se na kršenje ljudskog dostojanstva nakon što je ljubljanski gradonacelnik Zoran Jankovic na prijedlog komisije za imenovanje ulica donio odluku da jedna ljubljanska ulica nosi naziv po Maršalu Titu. Neki to tumace svojevrsnim znakom da nakon pada vlade Boruta Pahora na vlast ponovno dolazi slovenska desnica predvodena Janezom Janšom.

Protiv Titove ceste su se prethodno pobunili neki slovenski politicari, poput Lojzea Peterlea iz Slovenskih kršcanskih demokrata koji je trenutno zastupnik u europskom parlamentu, i Dimitrija Rupela, bivšeg ministar vanjskih poslova u Vladi Janeza Janše. Oni su, kao jedni od potpisnika izjave Nove revije (izdavacka kuca, op.a.), ustvrdili da je bilo kakvo velicanje Tita u suprotnosti sa slovenskim ustavom i zakonima. U svojoj su izjavi naveli da se zbog odluke o imenovanju ulice po Maršalu osjecaju ugroženima.

- To imenovanje je u suprotnosti s europskom mišlju i nikako ne može biti u skladu s normalnim svijetom, odnosno sa svijetom u kojem gajimo poštovanje prema ljudima, izjavio je za medije predsjednik izdavacke kuce Nova revija Tomaž Zalaznik, koji tvrdi da njegovim znancima iz njemackog casopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung nikako nije bilo jasno "zašto po takvom diktatoru imenujemo ulice".



Miha Jazbinšek, zastupnik Zelenih u gradskom vijecu Ljubljane, smatra pak da je Titovo ime u ovom slucaju bilo zloupotrebljeno prije svega za promociju gradonacelnika. Nema ništa protiv toga da Ljubljana imenuje jednu ulicu po Titu, ali ne onu za koju se odlucio Jankovic.

Nekadašnji clan komisije za imenovanje ulica Darko Štrajn je za dnevni list Delo pojasnio da je nekadašnji predsjednik komisije, pokojni Peter Božic, prijedlogom za imenovanje jedne ulice po Titu želio napraviti gestu.

- Time je želio naglasiti da je Slovenija pripadala državi koja je bila na strani pobjednika nad fašizmom, a da je Tito, mislili mi o njemu što želimo, bio njen voda. Kad bi to imenovanje doista bilo protuustavno, onda bi i ostale države koje se zalažu za ljudska prava trebale preimenovati sve trgove i ulice koje nose imena kolonijalnih generala, kaže Štrajn.

Ljubljana je vec imala ulicu koja se zvala po Maršalu, ali je preimenovana ubrzo nakon slovenskog osamostaljenja. Bivša Titova cesta danas je dijelom Becka, a dijelom Slovenska cesta. (B. ŽIŽOVIC)

U Mariboru i Velenju nece mijenjati imena

Istovremeno, u Mariboru i Velenju nazivi ulica prema predsjedniku bivše SFRJ ostaju. Opcina Maribor ne razmišlja o preimenovanju Titove ceste, izjavili su iz opcine za agenciju STA. Maribor je još ranije zauzeo stav, da u imenima ulica želi zadržati povijesne dogadaje i osobe i ne želi mijenjajuci imena stvarati dodatne nepotrebne troškove stanarima i privrednim subjektima koji tamo žive ili imaju sjedište.

U Velenju, koje se do osamostaljenja Slovenije zvalo Titovo Velenje, imaju Titov trg i Titov spomenik. Kako je za STA izjavio gradonacelnik Bojan Kontic, neuspjelih zahtjeva za promjenom tih imena bilo je 90.tih godina, a o novim zahtjevima ne zna ništa.(Delo.si)


U Zagrebu polemike, u Istri nikome ne smeta

Poznato je da se u Zagrebu vec dugo vode polemike oko Trga Maršala Tita. Jedni bi željeli da trg i dalje nosi naziv po jugoslavenskom vodi, dok drugi žele pod svaku cijenu izbrisati njegovo ime s ulicne ploce.
Upravo danas je Savez antifašistickih boraca i antifašista Republike Hrvatske uputio otvoreno pismo u povodu prijedloga Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) o preimenovanju Trga maršala Tita u Sveucilišni trg. Smatraju da je time HHO dao potporu poraženim ustaškim snagama, koje nakon 65 godina od završetka Drugog svjetskog rata nastoje mijenjati rezultate tog rata. Antifašisti isticu da je Tito u svijetu svrstan medu najvece osobe 20. stoljeca, a da se Titovo ime nalazi na trgovima i ulicama 57 zemalja u svijetu. Preimenovanjem Trga maršala Tita, smatraju, sigurno bi se ucinila šteta ugledu Hrvatske u svijetu.
U Istri, pak, iako su neke ulice prestale nositi Titovo ime, danas i dalje postoje parkovi, trgovi, ulice s njegovim imenom, što zasad nikome ne smeta. U Puli tako egzistira Titov park, u Rovinju Trg Maršala Tita, u Labinu Titov trg, u Porecu Obala Maršala Tita, u Opatiji Titova ulica...


Podijeli: Facebook Twiter