Tito je predstavljao antifašizam, demokraciju i suživot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dirljivo je govoriti o Titu, volio se družiti s Istrijanima, ribarima, nevjerojatno je poštovao radnicku klasu, kad se odvojio od cuvara družio bi se s radnicima. Drug Tito vodio je narod kroz Narodnooslobodilacku borbu, bio je ranjen u ratu i doveo narod do oslobodenja zemlje. Kad se oslobadala zemlja 1945., našli smo pepeo, niceg nije bilo i u 50-ak godina smo sve stvorili.

Tito je uveo samoupravljanje, radnicka klasa Jugoslavije pod njegovim vodstvom samoupravno je djelovala i bila je kudikamo veca demokracija nego danas. Danas radnici ne dobivaju placu, mi smo gradili, a ovi su to uspjeli u deset do petnaest godina srušiti. Nisam religiozan, ali ni Bog im to nece oprostiti, emotivne su rijeci predsjednika Društva Josip Broz Tito Fažane, Vodnjana i Svetvincenta Antona Ferlina, organizatora manifestacije "Titovi dani u Fažani".

Zapoceli su u petak poslijepodne otvorenjem izložbe fotografija i bisti Josipa Broza Tita u Fažani, a nastavili u subotu poslijepodne sportskim susretima, kulturno-umjetnickim programom i govorima na terenima bivše politicke škole. Okupilo se nekoliko stotina Titovih štovatelja iz cijele Istre, a neizbježne su bile Titove fotografije, slike i bedževi s njegovim likom, zastave nekadašnje države i transparenti s natpisima "Tito legenda", "Socijalizam ne umire", "Što je više kleveta i laži Tito nam je sve miliji i draži" te "Bratstvo i jedinstvo-temelji naših naroda".



Nakon što je nacelnica Opcine Fažana Ada Damjanac pozdravila brojne okupljene podsjecajuci na Titovu vezanost za Fažanu, uslijedili su govori i recitacije o Titu. Stihove nekadašnjeg boksaca Marijana Beneša procitala je Matilda Halambek, svoju pjesmu o Titu citao je pulski pjesnik Stojan Palalic, zatim i Pere Škuflic. Tita se, kroz pjesmu koju je napisao neposredno nakon njegove smrti 1980. godine, prisjetio i njegov gardist s Brijuna Božo Cakovic.

Predsjednik Saveza antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije Tomo Ravnic osudio je hajku na antifašisticki pokret koja se provodi na politickoj sceni, u školama te u pojedinim medijima na razini Hrvatske. "Tito i partizani se prozivaju zlocincima, spomenici se ruše, ukinute su boracke mirovine, a ucenici se krivo obrazuju o povijesti i o tome ne treba šutjeti", porucio je Ravnic.

- Zbog Tita smo odredeno vrijeme bili centar svijeta, tu je Tito s Gamalom Abdelom Naserom i Jawaharlalom Nehruom osnovao Pokret nesvrstanih. Rušenju fašizma je upravo Tito s partizanima dao velik doprinos. Moramo se pitati kako to da u ovoj državi nitko ne zna otvoriti radno mjesto, a mi smo u vrijeme Jugoslavije sami gradili tvornice, rekao je Ratko Crnobori iz Zajednice društava Josip Broz Tito Istarske županije.

- Tita se više nema što velicati, svjetski državnici na Brijunima i na njegovom sprovodu sve su rekli. Tito je predstavljao antifašizam, demokraciju i suživot, a to su vrijednosti na kojima treba graditi buducnost, istaknuo je SDP-ov saborski zastupnik, clan županijske Skupštine Dino Kozlevac. Istra, Rijeka i otoci, da nije bilo antifašistickog i partizanskog pokreta NOB-a na celu s Titom ne bi bili ono što su danas, a antifašizam se nalazi i u preambuli Ustava Republike Hrvatske, no to služi samo za vanjsku upotrebu, dodao je Kozlevac porucivši da treba ocuvati boracka prava i vrijednosti osvojene u Narodnooslobodilackoj borbi.


Podijeli: Facebook Twiter