Tito je poštovan u cijelom svijetu osim u Hrvatskoj

Igor Bezinović (D. ŠTIFANIĆ)
Igor Bezinović (D. ŠTIFANIĆ)

Na godišnjoj skupštini Zajednice društva Josip Broz Tito Istarske županije upozoreno je na govor mržnje i neprimjereno ponašanje pojedinih osoba iz političkog i javnog života u Hrvatske. Posebno je izdvojen nedavni slučaj vjeroučitelja koji je među učenicima širio mržnju prema onima s kojima ne dijeli politička stajališta.

Isto tako, članovi Društva Josip Broz Tito ne podržavaju to što se pravomoćno osuđenim ratnim zločincima odaju počasti i održavaju komemoracije. To govori, rekao je Josip Hrvatin predsjednik Zajednice društva Josip Broz Tito Istarske županije, kako se treba više angažirati, posebno među mladima koji moraju znati povijesne istine, pogotovo one o Drugom svjetskom ratu, koje su poznate cijelom svijetu osim Hrvatskoj.

- Tita se osuđuje za smrt od 50 tisuća pa do 1,5 milijuna žrtava. U takvom je razmjeru očito da nešto nije u redu, rekao je Hrvatin dodajući da u Jasenovcu stoji popis od 83 tisuće žrtava, a na temelju povijesnih izvora može se prebrojati skoro svakog partizana i civila poginulog u Drugom svjetskom ratu. Nažalost snage poražene u Drugom svjetskom ratu bez dokumenata, a samo na temelju nedokazivih sjećanja žele iskriviti povijest, rekao je Hrvatin.

Prema evidenciji broj članova Društva Josip Broz Tito u Istarskoj županiji se povećava i sada broje 2.083 člana. Na skupštini je zaključeno kao se ne treba vraćati u prošlost, jer oni koji cijene lik i djelo Josipa Broza Tita nisu mitomani i ne smatraju da je Tito nepogrešiv. On je, naglasio je Hrvatin, bio čovjek sa svojim vrlinama i manama, a cijeli ga svijet i danas cijeni zbog njegovih vrlina.

- Nikomu ne želimo nametati svoje mišljenje, ali nudimo mogućnost da sazna istinu, ako ne želi živjeti u lažima kojima je svakodnevno izložen, poručuje Hrvatin. Članovi društva Josip Broz Tito Istarske županije drže kako ne smiju biti pasivni i uvijek će demantirati istupe svih koju napadaju Tita i lažima omalovažiti njegovo djelo. Stoga je, smatraju poželjna suradnja s udrugama antifašista s kojima dijele mnoga slična mišljenja, a tako će i u idućoj godini ove dvije udruge surađivati poglavito na obilježavanju važnijih događanja iz antifašističke i socijalističke prošlosti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter