Tito je imao prave odgovore već prije 50 i više godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu je u prepunoj dvorani Doma antifašista u Puli, uz prisustvo predstavnika društava iz Istre i Grada Pule, održana redovna Skupština društva Josip Broz Tito Pula. Tom je prilikom svečano obilježena 20.-a godišnjica osnivanja pulskog ogranka društva, koje je osnovano 27. travnja 1997. godine u Puli.

Društvo je tada osnovano s ciljem očuvanja lika i dijela Josipa Broza, a to se svih ovih godina ostvarivali nizom aktivnosti kao što su: obilježavanje značajnih datuma, posjećivanje mjesta vezanih uz  Titovo djelovanje, prisustvovanje Titovim danima u Fažani i proslavi Dana Mladosti-radosti, koji se svake godine obilježava u Kumrovcu, kao i niz ostalih aktivnosti vezanih uz Tita, koje se ne odnose samo na prošlost.

Sa skupštine su kroz izvještaje i ukupne rasprave upućene poruke iz kojih je vidljivo da je za probleme koji danas tište zemlju, ali i svijet u cjelini, Tito imao prave odgovore prije 50 i više godina. Tako se za probleme Agrokora, koji je najsvježiji primjer, navelo da je logični proizvod kapitalističkog sistema i da se u samoupravnom socijalističkom sistemu ne bi mogao dogoditi. Istaknuto je da na globalnom svjetskom nivou pojava terorizma direktnu posljedicu imperijalizma, u prvom redu američkog, do kojeg ne bi došlo da je funkcionirao pokret nesvrstanih kojeg su uspostavili Tito, Nehru i Naser, te da će budućnost pokazati da tu treba tražiti izlaz.

"Umjesto da se traže prava rješenja naši političari uspostavljaju povjerenstva koja bi, tobože, trebala izjednačiti fašizam i komunizam, fašističke simbole s crvenom zvijezdom, zaboravljajući da je crvena zvijezda simbol pod kojim je čovječanstvo spašeno od fašizma kao najvećeg zla u povijesti." Kazano je na skupštini, na kojoj su podijeljene zahvalnice i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter