Tisucu vjernika hodocastilo Svetoj Foški

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tmurno nebo i hladan vjetar nisu sprijecili oko tisucu vjernika iz raznih krajeva Hrvatske i iz susjednih država da u nedjelju prisustvuju najvecoj misi na otvorenom u našim krajevima, misi koja se svakog 13. veljace održava pred bazilikom Sv. Foške u Batvacima.

Mnoštvo starih i mladih vjernika došlo se pomoliti ovoj kršcanskoj mucenici u prvom redu za zdravlje sebe i svojih bližnjih, buduci da se Sv. Foška štuje kao svetica zagovornica protiv kostobolje, reumaticnih bolova, neplodnosti i glavobolje.

Svetu misu predvodio je vodnjanski župnik Marijan Jelenic koji je podsjetio prisutne da je Foška, djevojka iz rimske plemicke obitelji koja je u 12. godini spoznala kršcanstvo i prigrlila ga, imala samo 15. godina kada je pogubljena jer se nije željela odreci svoje vjere (13. veljace 250. godine). Vlc. Jelenic podsjetio je mlade da i kroz vjeru mogu naci odgovore na mnoga pitanja koja ih muce u tinejdžerskoj dobi, ali i potreban duševni mir.

Ova bazilika postoju u Batvacima od 600. godine, a pucka predanja govore da se Foški oduvijek hodocastilo za ozdravljenje duha i tijela. Unutrašnjost crkve se posljednjih deset godina polako obnavlja, što zahvaljujuci konzervatorima, što zavjetu Maria Linica iz Matulji.


Podijeli: Facebook Twiter