Tisucu ruku gradi prvi hrvatski design hotel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je pred Novu godinu dovršena posljednja etaža i stavljen krov, na novom hotelu Lone vec su postavljene gotovo sve staklene stijene na vanjskim dijelovima soba i drugim prostorima. Na južnoj strani hotela, položenog uz jugoistocnu padinu brda Monte Mulini, na ogradu se vec postavljaju završni parapeti, koji ce osigurati specificnu vizuru hotela.

- Malo smo brži od planirane dinamike izgradnje pa bi hotel trebao biti završen u predvidenom roku, pocetkom kolovoza. Na gradilištu je trenutno gotovo petsto radnika razlicitih struka, a kada pocnu novi radovi, bit ce ih šesto, kaže zamjenik šefa gradilišta Hrvoje Vrhovski.

Trenutno se u hotelu postavljaju glavne instalacije, od podzemnog dijela do najviše etaže, te spušteni stropovi, a unutrašnji zidovi soba pripremaju se za bojanje. Nekoliko je soba vec opremljeno da bi investitori iz hotelijerske kuce Maistra mogli vidjeti kako ce u konacnici izgledati.

Impresivan hol s prozirnim krovom

Najimpresivnije djeluje glavni hol hotela, na koji ce se moci gledati sa svih katova. Hol ce biti pokriven prozirnim krovom pa ce se pružati pogled na nebo, a nocu ce se moci promatrati zvijezde. U uredenju ovog dijela sudjelovat ce brojni umjetnici, stoga je jasno zbog cega ce hotel Lone, koji je projektirao zagrebacki Studio 3LHD, biti prvi hrvatski hotel koji je ušao u svjetsku kolekciju design hotela.



Ureduju se i dodatni sadržaji hotela - od kongresnih dvorana do wellnessa. U hotelski wellness ulazit ce se iz glavnog hola, a podzemnim koridorom bit ce spojen sa slicnim sadržajima drugog hotela s pet zvjezdica, Monte Mulinija, izgradenog u blizini. Napravit ce se i topli pješacki spoj dva hotela. Iz hola se ulazi i u dva restorana, od kojih ce donji imati izlaz u vrt smješten usred guste borove šume na Monte Muliniju, a kuhinja ce biti na najnižoj etaži.

Uz hotel i njegove servisne sadržaje ureduje se i velik dio hotelske zone Monte Mulini. Vec je izgradena podzemna garaža s ulaznom i izlaznom rampom, a iz nje ce se ulaziti u glavni hol. Ureden je i novi prilaz hotelu Eden s kružnim tokom, a sada se gradi nova rotonda ispred Lonea, s koje ce se dolaziti do ovog hotela i Monte Mulinija, a kasnije i do Parka. Cijelo podrucje dobiva novu kanalizaciju, vodu i struju.

Najveca hrvatska hotelska investicija

Po gruboj procjeni, u hotel ce se ugraditi oko 25 tisuca kubika betona, koji isporucuje pulska tvrtka Kapeloto beton. Jedan od vecih dobavljaca je i porecka Špina. Hotel gradi Zagrebgradnja, a kooperanti ce se koristiti samo za specijalizirane radove.

Hotel Lone, koji se gradi na mjestu prije dvije godine srušenog Montaura, bit ce drugi rovinjski hotel s pet zvjezdica. Najveca je to ovogodišnja investicija u hrvatskom turizmu. Hotelijerska kuca Maistra, koja djeluje u sustavu Adris grupe, u ovaj projekt ulaže 339 milijuna kuna. Hotel, u kojem ce posao naci 150 radnika, stajat ce 290 milijuna kuna, a preostali novac uložit ce se u uredenje okoliša i izgradnju prometnica.

Iskopi za gradnju hotela poceli su u svibnju, ali su zbog turisticke sezone radovi privremeno zaustavljeni 15. lipnja, a potom u rujnu nastavljeni. Kratak rok izgradnje omogucuje nova tehnologija koja se primjenjuje na gradilištu. Nakon izgradnje nosivih zidova u svaki od katova hotela postavljene su vec dovršene kupaonice izradene u talijanskoj tvrtki Eurocomponenti, koje su vec spojene na glavne vodove.

Kongresni centar za cijelu godinu

Hotel ima osam etaža, a s gotovo 30 tisuca cetvornih metara dvaput je veci od susjednog Monte Mulinija. Pripreme za gradnju trajale su tri godine, a sve je pokriveno s deset gradevinskih dozvola. Koncipiran kao hotel za kongresni turizam, imat ce deset kongresnih dvorana, najvecu sa 700 mjesta.

Cijela zona Monte Mulini s cetiri hotela i trideset dvorana tako ima mogucnosti za cjelogodišnje poslovanje. Novi hotel imat ce 240 soba, jedan predsjednicki i devet luksuznih apartmana.

Za Maistru je izgradnja ovog hotela najznacajnija u dosadašnjim ulaganjima od gotovo dvije milijarde kuna, cime je veci dio kapaciteta podignut na cetiri i pet zvjezdica. U cetiri hotela zone Monte Mulini, gdje su i hoteli Eden i Park, bit ce 750 visokokategoriziranih soba. Time se stvara poseban hotelski brend ne samo u Hrvatskoj, vec i na Mediteranu.

Hotelijerska kuca Maistra u ovaj projekt ulaže 339 milijuna kuna, od cega 290 milijuna u hotel, a ostatak u uredenje okoliša i izgradnju prometnica.


Podijeli: Facebook Twiter