Tisuću Puljana posjetilo Muzil


Gotovo tisuću Puljana u tri organizirane autobusne ture posjetilo je danas poluotok Muzil kako bi se upoznali s prijedlozima budućeg prostornog plana te aktualnim stanjem na poluotoku kojim u posljednjih 200 godina civili nisu smjeli slobodno šetati. Bivša vojarna je još uvijek pod ingerencijom MORH-a, pa su ih Muzilom proveli vojni djelatnici.

Na dvosatnom izletu građani su istražili utvrdu Muzil, s čijeg su vrha uživali u prekrasnoj panorami grada, ali i tajanstvenu utvrdu Mariju Luisu. Fotoaparatima i kamerama zabilježili su detalje iz zapuštene vojne zgrade, kantine i vojničkog restorana i spavaonica.

S građanima Muzil su posjetili predsjednik gradskog vijeća Robert Cvek, gradski pročelnici Giordano Škuflić i Aleksandar Matić te pokoji vijećnik.

- Grad želi provesti prostorno plansku dokumentaciju koja će omogućiti kroz određeni period investiranje u uređenje Muzila od kojeg će svi imati koristi. Prema planu, maksimalno će se voditi računa o zaštiti građevina i okoliša, omogućit ćemo da građani budu prisutnu na ovom području, ali i da se ovdje zapošljavaju na različitim radnim mjestima, čime će se zadovoljiti i ekonomsko gospodarski segment obzirom na činjenicu da je trenutno u Puli 3.700 nezaposleno, izjavio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić.

Članovi Inicijative Volim Pulu, međutim, smatraju do nitko ne jamči da će se na Muzilu zapošljavati Puljani i Puljanke, pa čak i ako budu, to će biti potplaćeni sezonski poslovi. - Prema sadašnjem prijedlogu, Muzil će postati isključivo turističko odredište, u kojem građani mogu biti jedino konzumenti. Svjedoci smo da izolirani turistički rezorti ne posluju najbolje, stoga bi puno korisnije bilo ponuditi ovdje sadržaj i iz drugih grana gospodarstva, u kojem mogu doprinijeti domaći mali i srednji poduzetnici, kazao nam je Draško Ivezić.

U ponedjeljak u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja članovi Inicijative Volim Pulu održat će razgovor s građanima o budućnosti poluotoka Muzil te pozivaju građane na sudjelovanje u javnoj raspravi o izmjenama GUP-a. (Krešimir TADIJIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter