Tisuću posjetitelja na Fešti od fruti u Kaldiru

Dvometarski šrudel od jabuka
Dvometarski šrudel od jabuka

Četvrto izdanje Fešte od fruti u organizaciji Udruge mladih iz Kaldira, koje je privuklo više od tisuću posjetitelja, afirmiralo je nastojanja Kaldiraca da u svom mjestu predstave proizvode po kojima su poznati diljem Istre. Na fešti je svoje voće, proizvode od voća i voćne prerađevine predstavilo 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tog kraja, ali i desetak proizvođača iz drugih krajeva.

Posjetitelji mogli su kušati, i po povoljnim cijenama nabaviti svježe voće: poznate kaldirske jabuke i šljive, ali i ukusne marmelade, džemove od raznog voća te razne napitke, sokove, voćne likere i vrhunska domaća vina. Uz to mogli su nabaviti odličan med i izvrsno maslinovo ulje. Mnogi su posjet Fešti od fruti iskoristili za popunu zimnice, jer ovakve marmelade i džemove ne zna baš svatko spremiti.

Osim domaćica, dobro poznatih proizvođača s Kaldiršrine, na ovoj fešti redovito izlaže umirovljeni profesor Livio Prodan. On ne proizvodi za tržište već za gušt i prijatelje i to bez ikakvih tehnoloških inovacija, po starinski, potpuno prirodno. Njegova je proizvodnja mala, ali uvijek zanimljiva, a ove je godine uz ostalo nudio liker od terana, kompot od šljive i rakiju od oskoruše.

Vrijedne Kaldirčanke spremile su dva metra dugi štrudel od jabuka, pravile su marmeladu i pekle palačinke. Tko bi mogao proći kraj tih vrijednih i lijepih djevojaka i žena, a da ne proba štrudel, marmeladu ili palačinke.

Kakva se još jela mogu pripremiti od kaldirskog voća pokazao je u gastro-showu kuhar Daniel Milanović.

U sklopu Fešte od fruti održan je izbor najbolje marmelade. Žiri publike i uzvanika u sastavu Ivica Gržinić, Elvis Linardon, Goran Rukljač i Nikola Rimanić kušali su šest marmelada. Glavni je kriterij za ocjenjivanje bio ukus, a većina članova žirija odlučila se za marmeladu od jabuke s vanilijom OPG-a Josip Dantinjan iz Laza kao najbolju. Izbor nije bio lak jer su sve marmelade bile izvrsne, ali je ova Nade Dantinjana odnijela nagradu.

Upriličena je i izložba fotografija prispjelih na natječaj na kojem je pobijedio Igor Blagonić iz Pagubica.

Inače, Feštu je, kao izaslanik ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, otvorio dožupan Vedran Grubišić, a posjetitelje je pozdravio i županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter