Tisuću malih batana za male Rovinježe

Iskrcaj Djeda Mraza na rovinjskoj rivi (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Iskrcaj Djeda Mraza na rovinjskoj rivi (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Članovi Eko muzeja Kuća o batani na središnjem su gradskom trgu prošlog vikenda otvorili svoju tradicionalnu blagdansku kuhinju, u kojoj se sve do 6. siječnja mogu kušati domaće delicije. Pod dirigentskom palicom glavnog kuhara Sergia Ferrare, vrijedni pomoćnici mijese, miješaju, peku i kuhaju ukusno i po starinski, a jučerašnji je dan bio u znaku maneštre od verdure, jote te frigane, odnosno ribe s gradela sa zeljem i krumpirom.

Moja prva batana

No, osim miomirisa koji su se širili Trgom maršala Tita, čitavo dopodne bilo je ispunjeno dječjim smijehom i veseljem. Najmlađi Rovinjci, klinci i klinceze dječjih vrtića Neven i Naridola, okupirali su trg u očekivanju blagdanskih paketića. Svoj darak primili su iz ruku Djeda Mraza koji je u gradsku luku, praćen pljeskom i cikom djece, uplovio na batani. Uz Djedičine zagrljaje i neizostavne grlenih mrazovske ho-ho-ho pozdrave, djeca su dobila originalni poklon - mini batanu, koju su kreirale i osmislile članice udruge Faro 11, a izradili djelatnici Istragrafike. Svaka brodica ima i dva majušna drvena vesla, koja je ručno izradio Alvise Benussi.

- Želja nam je bila da projekt "Moja prva batana" pogodi dva cilja: da napravimo nešto lijepo i drugačije za svu našu djecu, ali i da u nj uključimo mlade, talentirane i kreativne ljude kao što su ovi iz udruge Faro 11. Velik je doprinos dala je i rovinjska Istragrafika, u kojoj su se tiskale mape s batanama, njih tisuću komada, kazao je rovinjski dogradonačelnik i predsjednik Kuće o batani Marino Budicin. Govoreći i kao povjesničar, podsjetio je na činjenicu da su  blagdanske batanice tiskane upravo u godini kada Rovinj slavi 115. obljetnicu tiskarstva. Naime, daleke 1859. u gradu je osnovana prva tiskara čija su postrojenja bila važna podloga da se 103 godine kasnije pokrene Istragrafika.

Jedra za bojanje

O projektu "Moja prva batana" više je rekla kreatorica batanice i članica Fara 11 Nina Živković, objasnivši najmlađima da je riječ o maloj sklopivoj batani smještenoj u kartonsku mapu čije stranice, kada se otvore, pričaju priču o povijesti i drugim zanimljivostima ove tradicionalne ribarske barke. Da sve to djeci bude još zanimljivije, tu je i batana koja se mora sastaviti, te tri jedra, od kojih su dva bijela i čekaju da ih bojicama i blagdanskim nakitom uljepšaju njihovi mali vlasnici.

Ni djeca nisu ostala dužna starijim sugrađanima. Prostor oko bora na trgu ispunili i svojim likovnim radovima s motivima Rovinja. Naime, oba su vrtića, Naridola i Neven, uključeni u županijski pilot projekt zavičajne nastave, koji ima za cilj najmlađe upoznati s običajima, posebnostima i specifičnostima kraja u kojem žive. (Snimila i zapisala Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter