Tisuću kuna kazne zbog rastegnute mreže

Neugodan miris mreža pojačalo oko 100 kilograme ribe koja je ostala zapetljana u mreži (M. MIJOŠEK)
Neugodan miris mreža pojačalo oko 100 kilograme ribe koja je ostala zapetljana u mreži (M. MIJOŠEK)

Tisuću kuna kazne zbog rastezanja ribarske mreže na javnoj površini bez pismenog odobrenja, epilog je priče o ribarima s pulske rive. Kazne im je ispisalo pulsko Komunalno redarstvo koje je jučer ponovno obavilo nadzor te su, kako je pojašnjeno kažnjenim ribarima, utvrdili da za rastezanje ribarske mreže nemaju dozvolu i da zbog toga moraju platiti kaznu u iznosu od tisuću kuna. Ribari su prethodno, pojasnili su iz redarstva, u nekoliko navrata bili upozoreni, no s obzirom da su mreže i jučer bile duž rive, izdana im je mandatna kazna. Priča o ribarima i njihovim rastegnutim mrežama na rivi, podsjetimo, stigla je u fokus javnosti prvenstveno zbog nesnosnog smrada mreža koji se posljednjih dana, zajedno s kanalizacijom, širi rivom.

- Kada tražimo odobrenje, svaki put nas šalju i vozaju s jedne strane na drugu. Lučka uprava na Grad Pulu, Grad Pula na Lučku upravu. Više ne znamo kome da se obratimo, no mi smo dozvolu i dobili od Lučke uprave, rekao nam je predsjednik ceha ribara Pula i koordinator plivaričara Istarske županije Neven Lorencin, pojašnjavajući istu stvar komunalnom redaru koji mu je upravo uručivao kaznu. Ljutio se Lorencin jer kaže da su ribari tražili drugu lokaciju da rastegnu mreže, no objašnjeno im je da to mogu raditi samo u Puli, na rivi. Neka se međusobno dogovore oni koji se trebaju dogovoriti, rekao je Lorencin, objašnjavajući i ponavljajući komunalnom redaru da ni oni nemaju druge nego na rivi te da su mreže pokidane i da se moraju zakrpati da bi ljudi mogli na more i raditi.

Radi se mreži od 400 metara, gdje da je krpam?, kaže nam pak Željko Balde, vlasnik broda s kojeg su rastegnute mreže duž rive. Veli da se nažalost dogodilo da su potrgali mrežu i da je moraju krpati te da je u mreži bilo ostalo oko 100 kilograma ribe koja je zapravo stvarala smrad.

- Otpetljali smo zaostalu ribu, i sad ne smrdi toliko, iako mreža samo po sebi ima svojevrstan miris, kaže Balde, ponavljajući istu priču kao i Lorencin, pitajući znaju li ti koji sjede u svojim uredima koliko je teško zarađivati svoj kruh vlastitim radom. Kaže nam da ni njemu ne ide u prilog što su mreže vani jer ne može raditi, no mreža je potrgana i mora se zakrpati.

Međutim, za pulsko Komunalno redarstvo nije bilo dvojbi, izrečena im je mandatna kazna od tisuću kuna. Na naše pitanje kome su se na koncu ribari trebali obratiti za dozvolu, iz redarstva odgovaraju da su odobrenje trebali tražiti Lučke uprave, a suglasnost od Grada Pule budući da se radi o javnoj površini. Dodatno objašnjenje potražili smo i od Lučke uprave gdje nam je ravnatelj Donald de Gravisi kazao da ribari od njih nisu tražili nikakvu dozvolu niti su im se obratili, a na koncu da Lučka uprava ni nema ingerenciju nad tim područjem, već samo lučkim područjem koje iznosi 70 do 80 centimetara od ruba.

Štoviše, od 1. svibnja do 1. listopada na tom je području ionako zabranjeno držanje ribarskih naprava, i ribari to jako dobro znaju. Podsjetio je također, da je prema prostornom planu u uvali Žunac još prije osam godina određeno mjesto za ribarsku luku gdje bi ribari mogli i trebali obavljati ovakve poslove. (N. SOFTIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter