Tisuću i pol gostiju očekuju otvoreni hoteli i uspavan grad

Gosti su već počeli dolaziti u Pulu (Neven LAZAREVIĆ)
Gosti su već počeli dolaziti u Pulu (Neven LAZAREVIĆ)

Raniji Uskrs kao da je iznenadio Pulu koja se polako tek budi iz zimskoga sna. Prve će goste, ako je za suditi po trenutnom stanju u centru grada, dočekati zatvoreni sezonski dućani i suvenirnice duž starogradskih ulica, ali i terase restorana. Iako su se početkom tjedna pojedini prostori i terase počeli uređivati od pojedinih vlasnika doznajemo da im se još ne isplati početi raditi jer je potencijalnih gostiju premalo, a ukoliko vide da "imaju za koga" otvoriti mogu vrlo brzo. Na nekim smo izlozima, osim natpisa "zatvoreno radi korištenja godišnjih odmora" vidjeli i natpise kojima se već traže sezonski radnici.

Trgovci uredili izloge

Za pohvalu je ove godine što su se pulski trgovci u gradu potrudili pa uredili svoje izloge u uskršnjem duhu i tako podigli izgled grada. No, s druge strane goste i dalje očekuje neuređen okoliš glavnog pulskog spomenika Arene, a na ulicama ih dočekuju vatrogasne trake koje priječe prolaz radi oronulih pročelja i opasnosti od pada komada fasada na glavu. Radovi na glavnom gradskom trgu Forumu i jednoj od žila kucavica centra, Fontičkoj ulici, još uvijek nisu gotovi pa nam tim mjestima ne rade ni ugostiteljski objekti. I dok će oni biti gotovi do špice turističke sezone, to se ne može reći za glavi ulaz u grad, gdje će tijekom cijeloga ljeta turiste dočekivati radovi, redovi i gužve.

Kako doznajemo od direktorice Pulske turističke zajednice Sanje Cinkopan Korotaj za produženi blagdan Uskrsa u Puli se očekuje oko 1.500 gostiju što je zbog ranijeg termina nešto manje nego lani, odnosno oko 12 posto manje.

- Od većih objekata bit će otvoreni hoteli Park Plaza Histria, hotel Pula, Istra-Neptun na Brijunima, hotel Veli Jože, turističko naselje Park Plaza Verudela, kampovi Stoja i Brioni (ex Puntižela) te hosteli i manji obiteljski hoteli poput Milana, Ville Vulin, Amfiteatra, Scalette, Galije, Omira i Aurore, veli nam Cinkopan Korotaj dodajući da su već tradicionalno prvi gosti iz Italije, Austrije, Njemačke i nama susjedne Slovenije.

Na pitanje hoće li se ove sezone povećati broj privatnih iznajmljivača na području Pule direktorica veli da trenutno na području grada imamo registrirano 1.630 iznajmljivača što je isti broj kao lani iako je novih ove godine oko 60, ali isto ih je toliko odjavilo kapacitete, pa smo na istom broju.

Na upit koje se manifestacije spremaju za prve goste iz TZ-a doznajemo da Pula gostima koji stignu ovog produženog vikenda u subotu na gradskoj tržnici nudi već tradicionalnu gasto glazbenu manifestaciju s uskršnjom fritajom kao i degustaciju i prodaju autohtonih istarskih proizvoda u sklopu manifestacije "Mirisi i okusi Istre".

Ovisni o tituli prijestolnice kulture

U nedjelju će se u pulskoj katedrali održati uskršnja misa na hrvatskom i talijanskom jeziku. Misa na talijanskom jeziku počinje u 9, a na hrvatskom u 10.30 sati, a predvodi ju mons. Ivan Milovan, biskup u miru. U pulskim klubovima, ističu nadalje iz TZ-a, organizirani su raznovrsni koncerti pa će tako u subotu veliki uskršnji koncert u Klubu Uljanik, s početkom u 22 sata, održati Partibrejkersi. U Rock Caffeu nastupa BrudaFunk, a u Zeppelin Beach& Lounge Baru na Zlatnim stijenama održava se "Easter Ballroom with Dejan Miličević". Na Forumu će se u subotu u 20 sati u prostoru Enoteca Istriana održati degustacija vina Trezolo.

- Ovo su trenutni programi dok se čeka proglašenje Europske prijestolnice kulture (trebalo bi biti danas, op. a). Ako Pula bude proglašena, održat će se brojni programi u čast toga, a ako ne organizirat će TZ Pule program Uskrs na Portarati, zaključuje Cinkopan Korotaj.

Gdje je nestao uskršnji zeko?

Lani je Herculanea zaboravila posaditi ljetnice po pulskim parkovima pa smo u turističku sezonu ušli bez ijednog cvijeta. Ove godine situacije je nešto bolja pa proljetnica po parkovima ipak ima. No, sjećate li se i uskršnjih dekoracije koje su prije dvije godine bile postavljene u Titovom parku - zeka, pisanice i gljiva? Gdje su nestale upitali smo jučer Herculaneu, no odgovor do zaključenja teksta nismo dobili. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter