Tisuću građana traži da se gradnja marine briše iz prostornih planova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo pola godine udruga građana "Moj lipi Karigador" pokušava osporiti potpisanu koncesiju između Lučke uprave Umag - Novigrad i koncesionara Liderato Mare iz Umaga, a neposredno pred održavanje sjednice Općinskog vijeća Brtonigle, zakazane za večeras, ponovo su se obratili medijima s ciljem da ih upoznaju s novim zahtjevom koji se odnosi na pokretanje postupka izmjena prostorno – planske dokumentacije i brisanja plana o gradnji marine u uvali kod Karigadora.

Javnost je ljetos uzburkana potezima udruge "Lipi moj Karigador" koja je na sve načine pokušavala dokazivati da se sve radi bespravno, da su u pitanju privatni interesi. Prikupili su do sada tisuću potpisa građana koji se slažu s aktivnostima udruge čiji čelni ljudi tvrde da ih u tim nastojanjima jedino ne žele čuti u Općini Brtonigla, optužujući načelnika i predsjednika Općinskog vijeća da su stali na stranu privatnih ulagača, ne mareći za tisuću potpisa građana, dodajući kako na cijelom području općine živi 1.600 stanovnika. U svom obraćanju javnosti dodaju kako projekt Lučke uprave nikada nije prezentiran građanima koji bi mogli dati svoje mišljenje o cijelom projektu u uvali pokraj Karigadora.

Investitori govore da se plaže neće dirati

U Karigadoru je, podsjetimo, u skladu s planskim dokumentima, planirana izgradnja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja s 200 vezova od kojih bi 50 bili komunalni vezovi, za ribare i domicilne stanovnike. Predviđeno je iskrcajno mjesto za ribarska plovila i operativna obala, ugostiteljski objekt, sanitarije i spremište… Investitori govore da se plaže neće dirati, a u plitkom dijelu uvale ionako nema mogućnosti za kupanje. No, građani koji su potpisali peticiju zalažu se za potpuno očuvanje uvale, njenog biljnog i životinjskog svijeta, dodajući da je cijela uvala unutar područja Natura 2000. Smatraju da bi im gradnja luke donijela nove probleme, pa i u turizmu, jer turistička privlačnost Karigadora odraz upravo zaštićenog prirodnog okoliša.

- Sve se to planira uništiti projektom kojim se betonira 50 metara mora na 8.000 četvornih metara i gradi marina za 200 vezova. Ribare koji su nakon Drugog svjetskog rata popravili molo, koji je bio doslovno prepolovljen, sada planiraju istjerati sa svog iskrcajnog mjesta Karigador gdje se nalaze već 200 godina, dok se u Karigadoru planira luka iste kategorije s 200 vezova, kaže u priopćenju udruga "Lip moj Karigador".

O toj će se problematici raspravljati i večeras na sjednici jer je na dnevnom redu donošenje očitovanja Općinskog vijeća "o postupku izdavanja koncesije za luku otvorenu za javni promet lokalnog značaja Karigador". Očitovanje se donosi na zahtjev Istarske županije nakon ljetošnje sjednice, a u prijedlogu očitovanja se navodi kako Općinsko vijeće "smatra da se u navedenom postupku moraju u potpunosti poštivati zakonski propisi kao i odredbe Urbanističkog plana uređenja Karigadora koji je na snazi i koji je donesen u zakonom propisanom postupku uz sudjelovanje javnosti i mještana naselja Karigador kroz javne rasprave". (Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter