Tisucljetni suhozidi devastirani zbog maslina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devastiranje suhozida na sjeverozapadnoj Vodnjanštini, koje se intenziviralo proteklih godina, bilo je tema i na protekloj sjednici vodnjanskog vijeca.

To je, naime, podrucje kultiviranog krajolika na kojem su uredeni i poljski putovi u sklopu EU projekta Revitas pa je vijecnica Sandra Franjul (SDP) pitala imaju li gradske službe saznanja da na prostoru omedenom naseljima Vodnjan, Peroj, Barbariga, Mednjan i Gajana, a koji je etno-arheološki park, neki zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta pri sadnji maslina uništavaju suhozide da bi spojili više parcela, a neki poslije sadnje, da bi sagradili suhozid na istom mjestu, upotrebljavaju beton.



Urušene suhozide vidjeli smo i mi, duž cijelog podrucja, cak i u neposrednoj blizini info ploce s natpisom da su poljski putovi uredeni u sklopu projekta Revitas. Suhozidi se pregraduju zbog meda, ali mnogi maslinari prilagodavaju ih sebi rušeci ih zbog postavljanja sustava za navodnjavanje ili izgradnje portuna za pristup parcelama.

- Pojedinci za podizanje svojih maslinika pripremaju teren rušeci tisucljetne suhozide iz vremena rimskih centurija. Grad Vodnjan ulaže u obnovu kažuna i suhozida, koji su vrijedna kulturna dobra, a poljoprivrednici ih melju i uništavaju. Ovdje su i biciklisticke staze da turisti mogu razgledati te vrijednosti, o kojima nitko ne vodi brigu, kaže nam jedan maslinar koji je želio ostati anoniman.



Što ce Grad Vodnjan poduzeti da bi zaštitio svoju originalnu suhozidnu gradnju, pitala je na spomenutoj sjednici vijeca Franjul.

- Ocuvanje kažuna i suhozida pocelo je mnogo prije projekta Revitas. Gradu je stalo do ocuvanja kulturne baštine, i to smo pokazali tijekom proteklih pet godina kroz akciju obnove kažuna i suhozida "Moj kažun - La mia casita", u koju smo uložili znatna sredstva, a tako ce biti i ove godine.

Suhozidi su zašticeni i prema prostornim planovima Vodnjana te Istarske županije. Grad Vodnjan oštro osuduje svaku devastaciju kulturne baštine na podrucju cijeloga grada. Podrucje sjeverozapadne Vodnjanštine izuzetno je bogato suhozidima i kažunima te se ulažu veliki napori kako bi se oni održali i sacuvali, rekao je gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic i dodao da je dosad, zahvaljujuci akciji "Moj kažun", koja ce se održati u svibnju, obnovljeno tridesetak kažuna, te su gradani dobili više od sto subvencija za njihovo saniranje. (Petra LUKEŽ, snimio Danilo MEMEDOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter