Tisuće Ukrajinaca i danas ispred parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća prosvjednika koji žele približavanje Ukrajine Europskoj uniji, okupilo se u utorak ujutro u Kijevu oko parlamenta koji bi tijekom dana trebao razmotriti izglasavanje povjerenja vladi, javlja AFP.

Dva dan nakon najvećeg prosvjeda kada se više od 100.000 prosvjednika okupilo u Kijevu, što je mobilizacija kakvu Ukrajina nije vidjela od Narančaste revolucije 2004., više od tisuću ljudi je provelo noć na Trgu neovisnosti tražeći približavanje EU-u i odlazak sadašnje vlasti.

Većina se u utorak ujutro okupila ispred parlamenta gdje se nalazi i više stotina pripadnika policijskih snaga, a neki prosvjednici su se uputili prema sjedištu vlade kako bi tamo blokirali pristup, kao što su učinili u ponedjeljak.

Brojni prosvjednici nose crvene prsluke, u boji oporbene stranke Udar boksačkog svjetskog prvaka Vitalija Klička.

Predsjednik parlamenta Volodimir Ribak, blizak predsjedniku Vladimiru Janukoviču, objavio je u znak pomirenja da je na raspored u utorak stavio pitanje nepovjerenja vladi, kao što traži oporba. Ukrajinski premijer Mikola Azarov osudio je u ponedjeljak "državni udar" u Kijevu gdje su prosvjednici blokirali sjedište vlade dan nakon najvećih prosvjeda protiv aktualne vlasti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je igrao odlučnu ulogu u odgovaranju ukrajinskih vlasti od ugovora s EU, osudio je prosvjede za koje je rekao da su pripremljeni "izvana" i da su u njega umiješane "dobro organizirane militantne skupine". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter