Tisuce tražile Bandicevu ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ogradama i živom silom policija je zaprijecila pristup Varšavskoj ulici u Zagrebu, gdje je u utorak nakon 18 sati održan javni skup civilnih udruga protiv iskopa autorampe privatnog investitora Tome Horvatincica.

Unatoc nevidenoj policijskoj opstrukciji legalno prijavljenog skupa, po procjenama organizatora, Zelene akcije i Prava na grad, okupilo se 3.500 gradana, i to njih 500 koji su ušli u Varšavsku neposredno prije iznenadne blokade te vecina njih na južnom dijelu Cvjetnog trga, uz tešku policijsku ogradu na istocnom prilazu ulici.

Velik dio gradana ostao je odsjecen na Prilazu sestara Baklovic i križanju Gunduliceve i Varšavske, punktovima koje je budno cuvala policija i lukavo dopuštala samo izlaženje. Predstavnici civilnih udruga javno su osudili postupak policije.

"Ovo se samo u Hrvatskoj može dogoditi. Za mirni prosvjed primijenjene su nevidene mjere policijskog osiguranja", obratio se gradanima predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomaševic, na cije se rijeci prolomio gromoglasni: "Uaaaa!".



"Izgleda kao varšavski geto, da ne kažem kao da smo u kavezu. Molimo vas, bez nasilja i razbijanja jer policija nas ocito diskreditirati. Varšavska je ionako naša ulica. Nikada se nije dogodilo da se javna površina poklanja jednom privatnom investitoru. Poklanja se prijatelju gradonacelnika Milana Bandica. I to novcem gradana.

Investitor nije Horvatincic, nego Grad Zagreb, koji je sam sebi izdao i dobio potrebnu dozvolu za uništenje pješacke zone. Da stvar bude još gora, gradani ce morati platiti 12 milijuna kuna, a kad završe svi upravni postupci kojima tražimo vracanje u prvobitno stanje, vi cete morati platiti još toliko", upozorio je Tomaševic, cije su rijeci prosvjednici popratili skandiranjem: "Ostavka, ostavka, ostavka!" te "Lopovi, lopovi".

"Ministrica Dropulic, s kojom se slaže Milan Bandic, odbacila je svih 13 žalbi stanara, što je politicka, a ne pravna odluka. Projektant rampe je tvrtka IGH, u kojoj ministrica Dropulic ima dionice. Predali smo tužbu Upravnom sudu i tražimo od gradske uprave da se do okoncanja postupka obustave radovi u Varšavskoj", podsjetio je Tomaševic i najavio nocna dežurstva u ulici do daljnjega.


Podijeli: Facebook Twiter