Tisuce studenata protiv policijskog nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuce španjolskih studenata prosvjedovale su protiv navodnog policijskog nasilja u utorak, dan nakon nakon što je policija uhitila 25 prosvjednika i navodno ozlijedila cetvero na prosvjedima protiv smanjenja izdvajanja za obrazovanje.

Španjolska, snažno zahvacena dužnickom krizom eurozone, drasticno je smanjila javnu potrošnju, no do sada su smanjenja izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje bila ogranicena, a prosvjedi protiv mjera štednje izolirani i uglavnom nenasilni.

Prosvjedi u Valenciji poceli su prošlog tjedna nakon što su se studenti požalili da se u ucionicima moraju ogrnuti pokrivacima jer se zbog smanjenja potrošnje ne griju.



Po snimkama i fotografijama u medijima i društvenim mrežama tijekom prosvjeda od ponedjeljka navecer policija je palicama tukla prosvjednika po nogama i privela mladica okrvavljena lica. Policija je rekla da je suzbijajuci prosvjede uhitila 25 osoba no nije htjela potvrditi izvješca da je cetvero prosvjednika ozlijedeno.

U utorak je u Valenciji oko 5000 studenata i njihovih simpatizera u prosvjednoj povorci prošlo ispred zgrade gradske skupštine i policijske postaje prije no što su zauzeli trg gdje su stajali i uzvikivali slogane satima. Prosvjedna povorka je protekla mirno a policijska je nazocnost bila mininmalna.

Studentske organizacije su tražile da guvernerka Valencije Paula Sanchez de Leon odstupi s položaja. Sanchez de Leon je naredila istragu o ponašanju policije tijekom prosvjeda od ponedjeljka.

Ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz je rekao da ce biti posljedica ako se pokaže da je policija uporabila prekomjernu silu ali je napomenuo i da su neki studenti bili nasilni.


Podijeli: Facebook Twiter