Tisuće Rusa odalo počast ubijenom Njemcovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 10.000 Rusa odalo je u utorak počast ruskom oporbenom čelniku Borisu Njemcovu žestokom kritičaru Kremlja čije ubojstvo prošloga tjedna, kažu njegovi prijatelji, pokazuje opasnosti izjašnjavanja protiv ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Uz cvijeće i zapaljene svijeće odavali su počast ubijenom političaru čije je tijelo u lijesu bilo izloženo u Saharovljevu Centru za ljudska prava, dok su tisuće njihovih sugrađana čekale pred zgradom i nakon gotovo četverosatnog obreda u redu koji se protezao oko jedan kilometar ulicama pred dvoranom, javlja dpa.

Nemcovljev lijes odnesen je na pogrebna kola za posljednje putovanje do moskovskog groblju Trojekurovskoje u predgrađu Moskve gdje će kasnije u utorak biti pokopan.

Putinovi suradnici niječu bilo kakvu upetljanost u ubojstvo Njemcova, koji je ubijen s četiri metka u leđa u petak u blizini zidina Kremlja. Njegov prijatelji tvrde da je bio žrtva ozračja mržnje koja zahvaća sve one koji se usprotive ruskome predsjedniku.

"Pucnjevi nisu ispaljeni samo u Nemcova, već u sve nas - u rusku demokraciju", rekao je u govoru pred lijesom jedan od istaknutih ruskih oporbenih političara Genadij Gudskov. "Nikad nismo mislili da bi moglo dogoditi nešto ovakvo, ali jest. Počivaj u miru, prijatelju moj, nastavit ćemo tvoj rad", kazao je.

Od Njemcova su se, uz članove obitelji, njegovu majku i bivšu partnericu, Jekaterinu Odintsovu, među ostalima oprostili nekadašnji britanski premijer John Major, američki veleposlanik John Tefft, litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius i njemački povjerenik za Rusiju Gernot Erler.

Erler je za dpa kazao kako smatra da će Nemcova biti vrlo teško zamijeniti. On je kritizirao činjenicu da ruska oporba još uvijek živi i djeluje u "ozračju mržnje i sumnjičavnosti". Počast Njemcovu odala je i udovica bivšega ruskog predsjednika Borisa Jeljcina koji ga je devedesetih uveo u tadašnju rusku vladu, Naina Jeljcina.

Njemcov, bivši zamjenik ruskog premijer, najistaknutiji je oporbeni političar ubijen u Rusiji tijekom 15-godišnje Putinove vladavine, ističe Reuters.

I predstavnik Kremlja, zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorokovič u pomirljivoj je gesti pred lijesom odao počast ubijenom političaru. Agencije prenose da je Dvorkovič, koji pripada sve marginaliziranijim kremaljskim liberalima, u ruci imao crveni buket.

Među prisutnima koji su došli odati počast Borisu Nemcovu bilo je najviše žestokih protivnika Kremlja koji Nemcovljevo ubojstvo smatraju upozorenjem, no oni predstavljaju tek manji dio ruske populacije.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da većina Rusa podupire Putina, unatoč velikome padu vrijednosti rublja i međunarodnim sankcijama koje je zemlja "zaradila" zbog ukrajinske krize. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter