Tisuće protiv nasilja nad ženama

Vrijeme za pravi debi - Bojan Pavlović (M. ANGELINI/arhiva)
Vrijeme za pravi debi - Bojan Pavlović (M. ANGELINI/arhiva)

Tisuće prosvjednika izašli su u subotu na ulice Pariza, Rima, Madrida i Istanbula obilježavajući UN-ov Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Prosvjednici, većinom žene, izašli su na ulice Pariza i drugih francuskih gradova odmah nakon što je predsjednik Emmanuel Macron objavio niz mjera za okončanje, kako je rekao, dominacije muškaraca u društvu.

Macronov plan predviđa pojačano financiranje spolne jednakosti, visoke kazne za zlostavljanje, online sustav za traženje pomoći, više nadzora nad pornografskim sadržajem te da će za odrasle biti kažnjivi spolni odnosi s djecom ispod 15 godina starosti, navodi agencija dpa.

Oko 93.000 žena u Francuskoj prijavilo je da su bile žrtve silovanja ili pokušaja silovanja 2016., ali je samo jedna od 10 tužila napadača, kažu dužnosnici.

Deseci tisuća osoba izašle su na ulice više od 50 španjolskih gradova prosvjedujući protiv nasilja nad ženama koje je ove godine odnijelo 45 života.

Pod parolom "Ne je Ne" prosvjednici su se okupili na središnjem madridskom trgu Puerta del Sol gdje su zapalili svijeće. Na čelu povorke je bio transparent "Biti žena je ratno stanje".

U Španjolskoj je ove godine ubijeno 45 žena od ruke njihovih muških partnera. To je broj otprilike jednak prošlogodišnjem. Od 2003. nasilje nad ženama odnijelo je 916 života.

Središtem Rima prošle su žene vršeći pritisak na parlament da posveti više pozornosti problemima žena, posebice zlostavljanja.

Unatoč zabrani održan je prosvjed protiv nasilja nad ženama u Istanbulu, a prosvjednici, uglavnom žene uzvikivali su "Nećemo biti ušutkane" i "Ne plašimo se". Prosvjedi su održani i u drugim gradovima u Turskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter