Tisuce protiv Berlusconijeve vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više desetaka tisuca ljudi okupilo su se u subotu na rimskom trgu San Giovanniju kako bi na prosvjednom skupu u organizaciji oporbene Demokratske stranke pozvali na odlazak vlade premijera Silvija Berlusconija.

"Vratit cemo Italiji mjesto koje zaslužuje", rekao je okupljenima glavni tajnik Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. "Naš je prijedlog sporazum izmedu naprednih i umjerenih za vladu obnove i ponovni uspon Italije", rekao je Bersani, pozivajuci stranke lijevog centra na sklapanje saveza. "Vec dugo ponavljamo da su sve zemlje najteže pogodene krizom odgovorile ili smjenom vlade ili prijevremenim izborima. Mi smo spremni odraditi naš posao u oba slucaja".

"Italija je velika zemlja, zemlja snažna naroda. I zbog toga, medu stvarima koje nas najviše ljute jest kad vidimo našu zemlju ismijanu, kad vidimo da se u inozemtvu našoj Italiji smiju. To se nikada prije nije dogodilo i necemo dopustiti da se ikada više dogodi", rekao je celnik glavne talijanske oporbene stranke.

Bersani je u svom govoru europsku desnicu optužio da je "Europu bacila na koljena, pocevši od toga kako je rješavala grcku krizu".

"Euro nije bolest. Bolest je Europa desnice, Europa gospode Merkel i gospodina Sarkozyja", rekao je medu ostalim Bersani i dodao da je premijer Berlusconi u toj "tragediji" izborio mjesto "samo u satiricnim karikaturama", te da ce i za "tu sramotu morati odgovarati".

Na skupu koji je pod parolom "Obnova - u ime talijanskog naroda" organizirala vodeca talijanska oporbena stranka, sudjelovali su i celnik njemackih socijaldemokrata Sigmar Gabriel, a okupljenim se video vezom obratio i socijalisticki protukandidat Nicolasa Sarkozyja na francuskim predsjednickim izborima Francois Hollande.


Podijeli: Facebook Twiter