Tisuće prosvjednika u Tunisu tražilo ostavku vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je protiv islamističke vlade u Tunisu u subotu, prvog dana jednotjedne kampanje za smjenu vlade u organizaciji tuniske oporbe.

Prosvjednici su na trgu ispred zgrade parlamenta tražili raspuštanje vlade nakon što je tuniska oporba odbila prijedlog vladajuće islamističke stranke Enahda za rješavanje političke i gospodarske krize zemlje.

"Narod želi pad režima", "Odlazite" i "Ghannouchi (čelnik Ennahde) ubojica", uzvikivali su prosvjednici kojima se pridruživao tijekom popodneva i večeri sve veći broj istomišljenika, izvijestila je agencija AFP

Oporba se nada ponovno mobilizirati svoje pristaše desetak dana nakon velikih prosvjeda na kojima su se okupili deseci tisuća ljudi

Subotnji prosvjed bi trebao predstavljati početak "Tjedan odlaska" u organizaciji Fronte nacionalnog spasa, oporbene koalicije, koji bi trebao dovesti do raspuštanja sadašnje vlade.

Oporba, nakon ubojstva oporbenog sekularnog zastupnika Mohameda Brahmija koje se dogodilo krajem srpnja, traži odlazak sadašnje vlade i sastavljanje tehnokratskog kabineta te traži raspuštanje Konstitutivne narodne skupštine (ANC) jer već dvije godine nije u stanju postići dogovor oko ustava.

Ennahda se proteklog tjedna načelno složila s mogućnošću raspuštanja koalicijske vlade koju predvodi no to uvjetuje uspostavom "nacionalnog dijaloga" između oporbe i sadašnje koalicije. Oporba kao uvjet za početak pregovora traži da se prvo raspusti vlada. (Hina/AFP)

 

 

(Hina) xakoz ybr

 


Podijeli: Facebook Twiter