Tisuće prosvjednika u Moskvi protiv Putina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća Rusa prosvjedovalo je u srijedu na poziv oporbe zahtijevajući oslobađanje osoba pritvorenih nakon prosvjeda protiv Vladimira Putina prije godinu dana te protiveći se prisili Kremlja.

Malo više od 7000 osoba svih generacija počelo je marš na praznični dan u Rusiji. Policija je sa svoje strane procijenila broj prosvjednika na 5000 sredinom dana. Aleksej Navalni, koji se vratio iz Kirova, 900 km istočno od Moskve gdje mu se sudi za "pronevjeru sredstava", vodio je povorku pored šefova liberalnih pokreta Solidarnost i Parnas Ilije Jašina i Mihaila Kasjanova. Nosili su dugi transparent s natpisom "Sloboda zatvorenicima od 6. svibnja" i "Za vašu i našu slobodu".

Prosvjednici koji pripadaju različitim političkim strujama, nosili su zastave i plakate sa sloganima poput "Putin, sramota Rusije" ili pak "Dolje predsjednička autokracija". Desetak pristaša Lijeve fronte, pokreta oponenta Sergeja Udalcova kojeg se goni zbog sudjelovanja u masovnim nemirima i trenutno u kućnom pritvoru, privedeno je na početkum marša, objavila je moskovska policija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter