Tisuće prosvjednika protiv nuklearke na Rajni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća francuskih, njemačkih i švicarskih protivnika nuklearnih centrala okupilo se u nedjelju na mostovima rijeke Rajne u prigodi treće obljetnice katastrofe u Fukushimi, u Japanu, tražeći zatvaranje najstarije francuske nuklearke u Fessenheimu.

Po procjeni policije, na osam mostova preko Rajne, od Strasbourga preko Fessenheima do švicarske granice okupilo se gotovo 3.5000 prosvjednika s obiteljima, transparentima i udaraljkama. Upriličene su različite simbolične akcije poput one u Strasbourgu tijekom koje su prosvjednici polijegali na Europski most, ljudskih lanaca koji su povezali dvije obale, puštanja balona, govora i odavanja počasti žrtvama Fukushime minutom šutnje.

Dio prosvjednika treba sredinom poslijepodneva poći u povorci prema nuklearci u Fessenheimu, najstarijoj centrali u Francuskoj koja još radi, tražeći njezino trenutačno zatvaranje. Fessenheim kojom upravlja Electricite de France je jedina od devetnaest francuskih centrala (ukupno 58 reaktora) čije je zatvaranje predsjednik Francois Hollande najavio za konac 2016. Među prosvjednicima u Fessenheimu bio je i Japanac Naoto Matsumura kojeg zovu "posljednjim čovjekom iz Fukushime", koji trenutačno boravi u posjetu Europi kako bi upozorio na nuklearnu opasnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter