Tisuće prosvjednika oporbe na ulicama Kambodže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće prosvjednika okupile su se u subotu u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže, s lotusom u ruci u znak mira, osporavajući rezultate parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila stranka premijera Hun Sena.

Sa žutim trakama na kojima se moglo pročitati na kmerskom "moj glas, moj život", približno 20.000 prosvjednika okupilo se u Parku demokracije, tradicionalnom mjestu prosvjeda.

Do oporbena prosvjeda dolazi uoči objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora održanih krajem srpnja.

Osim u slučaju iznenađenja, trebala bi potvrditi preliminarne rezultate koji pobjedu pripisuju stranci premijera Hun Sena.

"Oni koji su ukrali naše glasove neće živjeti sretni", kazao je pred gomilom Sam Rainsy, šef oporbe, nakon molitve u kojoj je pozvao u pomoć "duhove" nekadašnjih kambodžanskih kraljeva kako bi "pravda bila zadovoljena". (Hina/AFP)

Oporba traži istragu zloporaba od nezavisnog povjerenstva. Hun Sen, na vlasti 28 godina, izjavio je da će ostati premijer i sastaviti novu vladu makar oporba bojkotirala novi parlament.

Kambodžanska Narodna stranka Hun Sena najavila je da će zadržati većinu u parlamentu sa 68 mjesta nasuprot 55 Stranke nacionalnog spasa Kambodže Sama Rainsyja. Njegova stranka odbacila je te rezultate također proglašavajući pobjedu sa 63 od 123 mjesta u parlamentu, čime se Kambodža dovodi do političkog bezizlaza što na međunarodnoj sceni izaziva bojazan od nasilja.

Američka diplomacija zatražila je polovicom kolovoza kambodžanski režim i oporbu da mirno riješe svoje sporove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter