Tisuće prosvjednika na Tajlandu traže ostavku vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće prosvjednika koji traže ostavku vlade ponovo su u nedjelju defilirale Bangkokom, što je uvod u blokadu najavljenu za ovaj tjedan u glavnom gradu.
Prosvjednici su najavili da će u potpunosti blokirati Bangkok nakon 13. siječnja, u novoj epizodi krize koja traje duže od dva mjeseca tijekom koje je poginulo više do osam ljudi.

Oni predviđaju postaviti pozornice po gradu, blokirati velika križanja, spriječiti djelatnike da stignu do radnih mjesta i prekinuti dovod električne energije i vode u službenim zgradama premijerke Yingluck Shinawatre i njezinih ministara.

"To je naš prvi prosvjed ove godine kojim pokrećemo blokadu", rekla je glasnogovornica pokreta Anchalee Paireerak.

Protivnici vlade, koji su dnevno okupljali do 150.000 ljudi prije novogodišnje stanke, optužuju Yingluck Shinawatru da je marioneta svog brata Thaksina, kojeg mrze, i žele se riješiti "sustava Thaksin".

Yingluck je pobijedila na posljednjim izborima 2011. no prosvjednici tvrde da zemljom i dalje upravlja njen brat, svrgnuti bivši čelnik Thaksin Shinawatra.

Bivši premijer, svrgnut državnim udarom 2006. je u egzilu i dijeli zemlju na one koji ga obožavaju ili mrze. Siromašne ruralne i urbane mase sjevera i sjeveroistoka ga obožavaju, a elite Bangkoka u njemu vide prijetnju za monarhiju.

U pokušaju smirivanja političke krize premijerka Yingluck Shinawatra je najavila održavanje izbora 2. veljače. Glavna oporbena Demokratska stranka je najavila da će bojkotirati izbore, a prosvjednici su najavili da će spriječiti glasanje i traže raspuštanje vlade i osnivanje "narodnog vijeća". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter