Tisuce predmeta s Titanica na dražbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sto godina nakon potonuca Titanica, više od 5.500 predmeta pronadenih na dnu oceana, medu kojima su posude, dokumenti, odjeca i dijelovi legendarnog parobroda, ponudit ce se na prodaju na dražbi koja ce se 11. travnja održati u New Yorku, priopcila je u cetvrtak dražbovna kuca Guerney's.

Ti ce se predmeti prodavati u kompletu, zbog sudske odluke koja zabranjuje njihovo razdvajanje. Rijec je o "cuvanju povijesti" za buduce naraštaje, rekao je Arlen Ettinger, predsjednik dražbovne kuce na tiskovnoj konferenciji, istaknvuši da prica o Titanicu i danas "ocarava" ljude.

Svi predmeti koji ce se ponuditi na dražbi, medu njima i dio trupa težak 17 tona, tvrtka RMS Titanicizvukla je s dna oceana u osam ekspedicija koje je u zadnjih 25 godina organizirala na jugu Nove Zemlje, u Kanadi, na dubini od 3.800 metara gdje pocivaju dva odvojena dijela olupine broda udaljena medusobno oko 600 metara.

Vrijednost zbirke procjenjuje se na 189 milijuna dolara.

Titanic je u noci s 14. na 15. travnja 1912. potonuo pošto se na svom prvom putovanju iz Southamptona (Engleska) u New York sudario s ledenim brijegom, pri cemu je poginulo gotovo 1.500 putnika i clanova posade.


Podijeli: Facebook Twiter