Tisuce na prosvjedu u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuca ljudi prosvjedovalo je u subotu u središtu Sarajeva zbog uhicenja umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Austriji.

Prosvjednici su se najprije okupili ispred austrijskog veleposlanstva, a potom su prosvjed nastavili pred zgradom Predsjedništva BiH, sjedištem Vijeca ministara i Parlamenta BiH, te Uredom Visokog predstavnika (OHR) i na kraju pred srbijanskim veleposlanstvom koje su cuvale jake policijske snage.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima su ispisali zahtjeve da se Divjaka odmah pusti na slobodu, te prekine progon onih koji su BiH branili od agresije. Medu prosvjednicima je bio veci broj osoba iz javnog i kulturnog života, a okupljanje je proteklo bez bilo kakvih izgreda.



General Divjak uhicen je u Becu u cetvrtak na temelju tjeralice koju je za njim raspisalo srbijansko pravosude sumnjiceci ga zbog navodnih ratnih zlocina nad pripadnicima JNA u Sarajevu u svibnju 1992. godine.

Divjaku je austrijski istražni sudac u petak odredio dvotjedni ekstradicijski pritvor, a u tom razdoblju Srbija mora dostaviti dokumentaciju kojom bi obrazložila zahtjev za izrucenjem.

Takav zahtjev austrijskom je pravosudu uputilo i Tužiteljstvo BiH s obzirom da je ono vec ranije otvorilo istragu o navodnim zlocinima nad pripadnicima JNA u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu za što u Srbiji terete Divjaka.


Podijeli: Facebook Twiter