Tisuće na prosvjedu u Armeniji protiv Sarksiana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće ljudi prosvjedovale su u petak u Erevanu, glavnom gradu Armenije, protiv reizbora predsjednika Serža Sarksjana tvrdeći da je stvarni pobjednik izbora čelnik oporbene stranke.

Međunarodni promatrači su izjavili da je glasovanje održano u ponedjeljak pokazalo poboljšanje u odnosu na prošle izbore u Armeniji, ali da je i dalje slaba konkurencija budući da se neki od najistaknutijih Sarksjanovih suparnika nisu kandidirali na izborima jer su smatrali da će izbori biti lažirani kako bi on pobijedio.

Skup na Trgu slobode u Erevanu bio je miran, a prosvjeda u drugim gradovima te bivše sovjetske republike nije bilo. Međutim, analitičari su zabrinuti da bi moglo doći do nestabilnosti u regiji koja je ključna tranzitna ruta za opskrbu Europe kaspijskim plinom i naftom.

Pristaše Sarksjanovog glavnog protukandidata na predsjedničkim izborima, Rafija Hovanesjana, uzvikivali su na skupu "Rafi! Rafi!" i "Armenija! Armenija!" i tvrdili su da su izbori namješteni u korist Sarksjana.

"Trebamo mirno nastaviti svoju borbu i to u skladu s ustavom. Naš demokratski pokret neće stati i mi ćemo pobijediti", rekao je Hovanesjan.

Po službenim podacima izbora, Sarksjan je ponovo izabran za predsjednika s 58,64 posto glasova birača, dok je bivši ministar vanjskih poslova Rafi Hovanesjan dobio 36,75 posto glasova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter