Tisuće jezida u stupici u iračkim planinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sunitski militanti natjerali su nekoliko tisuća jezidskih civila u stupicu na planinama u sjevernom Iraku i potrebna im je hitna pomoć kako bi preživjeli, upozorio je u utorak UN, a prenosi BBC.

Jezidi su onamo pobjegli prije deset dana nakon što su borci Islamske države (IS) zauzeli grad Sinjar. U bijegu je gotovo 700.000 jezida, procjenjuje UN. Neki su u zadnja 72 sata uspjeli pobjeći sa sjeverne strane planine i preko Tigrisa prijeći u Siriju, rekao je predstavnik UN-a u Erbilu Keiran Dwyer. No jedan jezidski humanitarni djelatnik situaciju je opisao kao "genocid" sa na stotine mrtvih posvuda.

"Možete zamisliti kako je sletjeti među 5.000 ljudi a možete uzeti samo 10 ili 20 i svi pokušavaju ući u helikopter", rekao je Mirza Dinnay za BBC. SAD, Velika Britanija i Francuska šalju humanitarnu pomoć jezidima. U zadnjih pet noći iz zraka im je bačeno više od 310 paketa hrane, vode i lijekova i isporučeno 72.740 litara vode i 75.000 obroka, objavila je američka vlada. SAD navodno šalje i oružje kurdskim snagama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter