Tisuce Istrana došle na uckarski samanj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi putovi za tisuce i tisuce posjetitelja 3. uckarskog sajma danas su vodili na prijevoj Poklon. Na spoju dviju županija, na 922 metra nadmorske visine, uživali su u kulturnoj i etnološkoj baštini uckarskog kraja, tradicijskoj hrani, starim zanatima, glazbi i obicajima.

- Naša želja da posjetitelji steknu naviku da na Ucku mogu dolaziti i 365 dana u godini, a ne smo na uckarski sajam te da im približimo zašticeno podrucje Parka prirode, pala je na plodno tlo. Rujanska manifestacija prerasla je u tradicionalni dogadaj kojim se obogacuje ponuda parka i koji pomaže da tradicijske vrijednosti ovog kraja ne padnu u zaborav vec dobiju novu vrijednost. Potvrda je to da baština itekako može biti važan element turisticke ponude, rekla je zadovoljno ravnateljica Parka prirode Suzi Petricic.

Uckarski sajam za mnoge je bio prigoda da protegnu noge na svježem planinskom zraku. Uživaju u lijepom pogledu na Kvarnerski zaljev, otoke, Rijeku i zalede. Probaju ili kupe neke od mnogobrojnih domacih proizvoda lokalnih proizvodaca; med, ljekovite trave, proizvode od puževa, mesne proizvode, ovcji sir, smokvenjak, pršut, vino i rakije. Upoznaju tradicionalna zanimanja Uckara, poput izrade autohtonih istarskih instrumenta i loncarenja po starinski. Razgledaju etno izložbu Lovranšcine, prezentaciju Veprinca i njegove tradicije, izložbu gljiva Ucke i Cicarije, ili pak poslušaju clanove konzorcija «Žicare Ucka» ciji je cilj more povezati sa planinom.

Najveca je gužva i ove godine bila kod torova s istarskim autohtonim pasminama, pravom sajamskom zanimljivosti za najmlade i one malo starije. Mario Gašparini iz Fabci izveo je prikaz vježbe poslušnosti s Boškarinom i Bakinom teškim 1.150 te 1.100 kilograma. Omiljena zabava najmladima bilo je poziranje na Boškarinu. Zanimljiva je mladim posjetiteljima bila i istarska ovca pramenka, ali i koza, a rado su obilazili tor s magarcima «Liburne» -Udruge za uzgoj i zaštitu magaraca i ocuvanje prirodne kulturne baštine.

U šumskoj ucionici u prirodi organizirana su edukativna predavanja Romana Ozimeca o upravljanju okolišem korištenjem izvornih pasmina i sorti, Mladena Kucinica o cudesnom svijetu mrava, Damjana Miletica o autohtonim jelima u obogacivanju gastro ponude, Filipa Šrajera o mediteranskoj kamenoj gradnji te Grge Frangeša o Perunovoj zagonetki i tragovima drevnog slavenskog kulta na istocnim obroncima Ucke. Park prirode ugostio je i svog prekogranicnog partnera, Regionalni park Škocjanske jame iz Slovenije te mrežu škola parka, škole iz Lupoglava i Mošcenicke Drage.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Puhacki orkestar Lovran, Folklorno društvo Pazin, Ženska klapa Roc, harmonikaš Benjamim Klanjac iz Poljana, a u poslijepodnevnim satima za zabavu su bili zaduženi Bruno Krajcar i gosti, Lidija Percan i Danijel Nacinovic. Gladni ljubitelji tradicije privuceni mirisom iz kuhinja uckarskih objekata mogli su uživati u maneštri, kapuzu, kobasicama, repi, fažolu. Posebna je gužva bila kod štanda lovaca Lovackog društva «Kobac» iz Lovrana koji su za posjetitelje pripremili lovacki kotlic, od cak 50 kilograma mesa srne i divlje svinje, divljaci ulovljene upravo na obroncima Ucke.

Starom cestom preko Ucke jucer se iznimno prometovalo jednosmjerno i to iz pravca Veprinca prema Istri, pa je sajam protekao uglavnom bez vecih zastoja. No zbog izuzetno velikog prometa, vozila su se vec oko 13 sati doslovce kretala «puževim korakom». Gužva se nastavila i u poslijepodnevnim satima pa su u Parku prirode Ucka zasigurno oborili prošlogodišnji rekord od desetak tisuca posjetitelja.


Podijeli: Facebook Twiter