Tiskara iz Katuna Trviškog bliža svjetskom tržištu

Tiskara Brajkop (M. RIMANIĆ)
Tiskara Brajkop (M. RIMANIĆ)

Poduzeću Brajkop iz Katuna Trviškog odobren je projekt "Informatizacije i automatizacije proizvodnih i poslovnih procesa" za sufinanciranje u okviru natječaja RC.2.1.11 – Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa. Projekt je financiran iz fondova Europske unije, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su na konferenciji za novinare Ernes Oliva iz pulskog Eurokonzaltinga, koji vodi projekt i Alen Brajković iz Brajkopa. Projekt, odnosno investicija vrijedna je 847,9 tisuća kuna, od čega će Brajkop od Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno dobiti 593,5 tisuća kuna, a ostatak će podmiriti iz vlastitih sredstava.

"Svrha projekta je povećanje tržišne konkurentnosti Brajkopa ulaganjem u informatizaciju i automatizaciju proizvoda i poslovnih procesa", pojašnjava Oliva, Dodajući kako se ovime rješavaju problemi u proizvodnim i poslovnim procesima poduzeća, ali i na sektorskoj razini, kao što su pitanja opadanja industrijske aktivnosti, izvoza i problema nezaposlenosti, čime se utječe na povećanje konkurentnosti prerađivačke industrije i u Istri. Cilj projekta je, dakle, uz povećanje konkurentnosti sektora prerađivačke industrije, povećanje izvoza i osiguranje održivog razvoja industrije na Pazinštini, ali i cijeloj Istri i to povećanjem tržišne konkurentnosti prijavitelja ulaganjem u informatizaciju i automatizaciju proizvodnih i poslovnih procesa.

Menadžment Brajkopa koji se bavi tiskom samoljepljivih etiketa i zapošljava 20 djelatnik uvidio je potrebu ulaganja u poboljšanje poslovanja tvornice koja gotovo 75 posto svoje proizvodnje izvozi na inozemna tržišta, kaže Brajković. Njihove su etikete, pojašnjava na novinarsku upit, namijenjene raznim industrijskim proizvodima i prehrambenim artiklima, a izvoze ih u Češku, Sloveniju, Italiju, Austriju, Senegal, Obalu Bjelokosti, a u pripremi su i neki materijali za Sjedinjene Američke Države. "Ovim sustavom, koji ćemo instalirati integrirat će se mnogo segmenata u poduzeću koji su sada odvojeni, tako da će ubuduće na svim punktovima biti dostupne sve informacije. Instalirat ćemo server i svi koji imaju pristup serveru, koji dijeli podatke, moći će se njima koristiti, na taj će se način onemogućiti da se informacije unose više puta, a to u konačnici sprečava greške i štedi vrijeme. Uz to znatno se ubrzava protok informacija što je jako važno ako se radi s inozemstvom", kaže Brajković. Zadovoljan što je upravo u trenutku kada su u Brajkopu shvatili da im je potreban takav sustav dobio informaciju da EU daje sredstava za takve projekte. Zahvaljujući Eurokonzaltingu uključili su se u projekt koji strukturni fondovi EU prepoznali i zahvaljujući njima Brajkop će znatnije unaprijediti svoju i dosad uspješnu proizvodnju. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter