Tiskanje 'Istre u Titovo doba' omogućit će Županija

Župan Valter Flego na sjednici predsjedništva istarskih antifašista (M. RIMANIĆ)
Župan Valter Flego na sjednici predsjedništva istarskih antifašista (M. RIMANIĆ)

Istarski župan Valter Flego obećao je na sjednici Predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije punu podršku borcima i antifašistima tijekom organizacije i održavanja predstojeće proslave 70. obljetnice sjedinjenja Istre s domovinom. Sjednici su uz župana prisustvovali njegov zamjenik Miodrag Čerina i Duško Kišberi, šef kabineta. Predsjednik istarskih antifašista Tomislav Ravnić rekao je da se predsjednik države Ivo Josipović ispričao zbog toga što će u vrijeme obljetnice sudjelovati na Glavnoj skupštini UN-a u New Yorku, ali će ovom prigodom odlikovati neke od istarskih antifašista.

Ravnić vjeruje da će na zajedničku svečanu sjednicu Skupštine Istarske županije i Saveza antifašista, koja će se 25. rujna održati u Pazinu, doći predsjednik Sabora i netko iz Vlade. Ravnić je naveo da će se 24. rujna, kao uvod u proslavu, u Pazinu održati okrugli stol o rujanskim događajima iz 1943. i njihovim odjecima, a izvijestio je i o monografiji "Istra u Titovo doba". Budući da pri završetku i da je 36 autora bez naknade ustupilo tekstove, Ravnić je zatražio pomoć od Županije oko dovršetka ovog za istarsku povijest kapitalnog projekta. Flego je odgovorio da će Županija podmiriti troškove tiska i predložio da se knjiga predstavi izvan programa obilježavanja 70. obljetnice sjedinjenja, kako se ne bi "utopila" u drugim programima. Ovaj su županov prijedlog antifašisti pozdravili aplauzom.

Flego je istaknuo značaj obilježavanja 70. obljetnice sjedinjenja kao najznačajnijeg događaja za Istru u 20. stoljeću te dodao da će školama napisati preporuku da se održi sat povijesti o NOB-u u Istri.

Ravnić, ali i neki od članova predsjedništva upoznali su ga s problemima koje bi zajedničkim naporima trebalo riješiti. To je spomenik na Čižama podignut fašistima motovunskog garnizona poginulim na raznim bojištima u Istri. Ondje su ubijena četiri fašista, kasnije ekshumirana, tako da na Čižama nema ničega osim spomenika koji, kako kaže Ravnić, treba ukloniti. Smatra i da su nakon susreta našeg predsjednika Josipovića i talijanskog Giorgia Napolitana smanjene tenzije između dvaju država, a tomu je, vjeruje, doprinijelo i otvoreno pismo istarskih boraca upućeno ponajprije američkoj filmskoj industriji.

Antifašisti su ponovo istaknuli da treba izjednačiti prava boraca Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata jer su se svi oni, svaki u svoje vrijeme, borili za Hrvatsku. (Mirjan RIMANIĆ)

Antifašisti Poreču: Otkažite Thompsona!
Predsjedništvo Saveza antifašista Istarske županije protivi se koncertu Marka Perkovića Thompsona u Poreču. - To je nedopustivo jer on latentno mladima željnim zabave podmeće ustašoidne fašističke ideje, kaže Ravnić. - Istra je mnogo propatila pod fašizmom i zato on u bilo kojem obliku u nju ne smije nikada više doći, dodao je. Antifašisti će Gradu Poreču, u čijem je vlasništvu dvorana Žatika gdje će se koncert održati, uputiti prosvjedno pismo u kojem tražiti da se koncert otkaže.


Podijeli: Facebook Twiter