Tiskan prvi ovogodišnji broj Ulične svjetiljke

Prodavač i lice s naslovnice Jovica Savić
Prodavač i lice s naslovnice Jovica Savić

Na gradskim ulicama može se kupiti prvi ovogodišnji broj "Ulične svjetiljke", prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Prodaje ga domaći beskućnik po cijeni od osam kuna, od čega polovica pripada njemu, a ostatak je namijenjen tiskanju sljedećeg broja.

- U ovom broju i ja pišem, pohvalio mi se prodavač i lice s naslovnice, poslije pročitah da se zove Jovica Savić. Pod naslovom "Nisam pijanac ni kockar", opisao je svoj život prije i nakon dolaska u Pulu. Sadržajan, beskrajno tužan i poučan, baš kao i sve ostale njemu slične priče i sudbine iz ostalih gradova Hrvatske u kojima se prodaje časopis.

Iz sadržaja koji se može podijeliti na one zbog kojih je časopis tiskan i one koji bi im kupovinom i dobrim djelima mogli pomoći, može se istodobno iščitati još jedno obilježje - sva delikatnost društvenog stanja koje živimo, kao i mogućnosti koje iz njega proizlaze.

Osim životnih priča, tiskana su i razmišljanja te poezija hrvatskih beskućnika. Pri samom kraju nekoliko je tekstova ljudi koji su zaslužni za ovaj projekt - franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat kao provoditelj projekta Prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje". Časopis izlazi nekoliko puta godišnje od 2008. godine. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter