Tisak: Revolucionaran izbor pape

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski tisak je u četvrtak izbor argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia za novog poglavara Rimokatoličke crkve ocijenio iznenađenjem i revolucionarnim izborom, a slične ocjene donose i francuski i britanski listovi, prenose agencije.

"Revolucija na Trgu sv. Petra", piše u uvodniku dnevni list La Repubblica, ocjenjujujći da su nedavni skandali u rimskoj Kuriji pridonijeli izboru argentinskog pape, koji je uzeo ime Franjo, i "potopili" kandidaturu talijanskog kardinala Angela Scole, jednog od favorita uoči konklava.

Corriera della Sera piše o "iznenađenju zvanom Franjo" i ocjenjuje da izbor za nasljednika Benedikta XVI. predstavlja "geografski i kulturni preokret moći Kurije u Vatikanu", kao i gestu otvaranja i nade kojom se završava jedna epoha, a počinje nova u kojoj Papa izlazi izvan posvećenih palača.

Poznati talijanski pisac Claudio Magris u uvodniku tog lista piše da lice Franje "ne skriva što misli glava i što osjeća srce".

"Ne znamo da li će to Franjo htjeti ili moći, ali ta normalnost kojom se predstavio svijetu daje nadu stvarne promjene, ne samo retoričke, u toliko stvari koje se trebaju i mogu promijeniti", zaključuje Magris.

Skromna strana

Papa Franjo je samo 12 sati nakon svog izbora na čelo Katoličke crkve nakratko jutros otišao iz Vatikana kako bi molio u rimskoj bazilici Santa Maria Maggiore, najstarijoj crkvi na svijetu posvećenoj Bogorodici. Papa Franjo molio je ispred poznate ikone Bogorodice, zvane Salus Populi Romani. "Govorio nam je poput oca. O tome da dolazi bili smo obavješteni deset minuta prije dolaska", rekao je otac Ludovico Meli, svećenik koji je molio s Papom. Prvi južnoamerički papa i prvi papa izvan Europe nakon 1.300 godina, Franjo je također i biskup Rima.

Sinoć, novoizabrani papa se nije poslije obraćanja vjernicima na Trgu svetog Petra vratio u Dom svete Marte u papinskoj limuzini nego u autobusu s ostalim kardinalima, što pokazuje njegovu skromnu stranu, kazao je rano u četvrtak njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolan.

Dolan je rekao da su se kardinali poslije Papina blagoslova vjernicima posebnim minibusevima prevezli od bazilike svetog Petra do Doma svete Marte, gdje su smješteni za trajanja konklava. Ispred zgrade su se poredali kako bi dočekali Papu koji im se trebao pridružiti na njihovoj posljednjoj zajedničkoj večeri kao izborničkoj skupini. 

"Očekivali smo da će doći u limuzini koju smo vidjeli kako ga čeka ispred Apostolske palače, ali on je sišao iz posljednjeg autobusa s kardinalima. Valjda je rekao svom novom vozaču: U redu je, slobodan si, idem s dečkima", prepričao je Dolan novinarima. 

Unutar rezidencije, za večerom, Papa je pokazao i svoju duhovitu stranu, kaže Dolan. "Nazdravili smo mu, a on nam je odgovorio: Neka vam Bog oprosti". Kardinale je ponovo nasmijao kada je, u referenci na napornih sedam dana priprema za konklave i dva dana konklava, kazao: "Dobro ću spavati večeras, a nešto mi govori da ćete i vi".

Dolan je kazao da im je Papa rekao da će već u četvrtak posjetiti svoga prethodnika Benedikta XVI. u Castel Gandolfu. 

Njujorški je nadbiskup opisao i emocije koje su zavladale Sikstinskom kapelom kada je kardinal Bergoglio došao do 77. glasa. "Svi smo počeli pljeskati, ali smo onda morali pričekati da se glasovi izbroje do kraja, pa smo ponovo zapljeskali. I onda još jednom kad je prihvatio izbor".

Kada se Franjo vratio iz "sobe suza", male sakristije pored Sikstinske kapele u kojoj se odjenuo u papinsko ruho, na povišenoj platformi već je bio postavljen papinski tron, ali je ostao prazan jer se Papa odlučio obratiti kardinalima iz stolice koja je bila u ravnini s njihovima, rekao je Dolan. 

Dolan je potvrdio da je Papa uzeo ime Franjo u čast svetog Franje Asiškog. Kazao je da će njegov izbor biti "poticaj i pravi blagoslov" Crkvi u objema Amerikama. "Svi smo odahnuli jer znamo da imamo dobrog pastira. On je izvanredan čovjek, pouzdan i stabilan, krasne jednostavnosti i iskrenosti", rekao je Dolan.

Papa Franjo nije poseban samo po tome što je prvi s takvim imenom i prvi Južnoamerikanac na toj dužnosti, nego ima i samo jedno plućno krilo, piše časopis Time.

Izborom novog Pape "proradio" je njegov račun na Twitteru @pontifex, koji je bio zatvoren od odreknuća Benedikta XVI. 28 veljače. Kratkom porukom "Habemus Papam Franciscum" (Imamo papu Franju) svijetu je i preko te društvene mreže objavljen izbor novog poglavara Katoličke crkve. Papinski profil na twitteru bio je otvoren 12. prosinca i od tada je prikupio 2,5 milijuna sljedbenika.

Franjevci presretni

Redovnici u samostanu svetoga Franje u Assisiju presretni su time što je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio odlukom da se nazove Franjo postao prvi papa u povijesti s tim imenom. 

"Među nama u bazilici u Assisiju u kojoj se čuva tijelo svetog Franje, izbor imena izazvao je val oduševljenja", kazao je otac Mauro Gambetti, opat samostana.  

"Sveti Franjo pokazuje put poniznosti i jednostavnosti.. put koji je novi Papa naznačio u svojim prvim riječima Crkvi. Ta Crkva, koja je za svetog Franju lice blagosti, spremna je susresti svakog čovjeka i prepoznati ga kao brata. To je lice blagosti koje smo vidjeli u papi Franji", kazao je Gambetti.  

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi u srijedu je navečer objavio da će se novi papa zvati samo Franjo, bez dodatka prvi, i tako riješio nedoumice koje su se pojavile u pojedinim medijima. 

Osim što je prvi Franjo u povijesti, novi je Papa i prvi isusovac na tom položaju i prvi Južnoamerikanac, te prvi neeuropljanin od Grugura III. iz osmog stoljeća koji je bio rođen u Siriji. Zloglasni Aleksandar VI. Borgia s kraja 15. stoljeća bio je posljednji papa prije Franje sa španjolskog govornog područja. 

Diljem svijeta, a posebno u zemljama u razvoju, pozdravljen je izbor argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia za novog poglavara Katoličke crkve. 

Njegov izbor izazvao je oduševljenje u Argentini. Predsjednica države Cristine Kirchner zaželjela je da Franjin pontifikat bude plodan za "pravdu, jednakost i mir u svijetu". Argentinci su slaveći neočekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu u crkve. Neki su u suzama molili da 67-godišnji isusovac osnaži vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je žena na ulicama središta Buenos Airesa uzvikivala "Ovo je blagoslov za Argentinu".

U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom "Ponovno Božja ruka", što je referenca na čuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza. 

Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, kazavši da ga Brazilci očekuju na Svjetskom danu mladih u srpnju u Riju. "Čestitam papi Franji, Katoličkoj crkvi i narodu Argentine", poručila je brazilska predsjednica.

Glavni tajnik Ban Ki-moon kazao je da se raduje budućoj suradnji UN-a i Svete Stolice pod vodstvom pape Franje. "Mi dijelimo mnoge ciljeve - promociju mira, socijalnu pravdu i ljudska prava, borbu protiv siromaštva i gladi", kazao je glavni tajnik, dodavši kako je siguran da će Franjo nastaviti graditi međuvjerski dijalog na naslijeđu njegova prethodnika Benedikta XVI. 

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je izbor novog pape Franje u srijedu, ocijenivši da izbor argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia govori o vitalnosti Južne Amerike koja postoje sve važnija. Obama je novog papu nazvao "zaštitnikom siromašnih i najranjivih među nama".

Čelnici triju europskih institucija uputili su srijedu čestitku argentinskom kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju na izboru za novog papu Franju I. "U ime Europske unije, upućujemo iskrene čestitke na vašem izboru. Želimo vam dug i blagoslovljen pontifikat, koji će omogućiti vašoj Svetosti i Katoličkoj crkvi da brani i promiče temeljne vrijednosti mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva", kaže se u zajedničkoj čestitci koju su novoizabranom papi Franji uputili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Odvojeno mu je čestitao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kći protestantskog pastora, iskazala je radost zbog kršćana u Južnoj Americi što je prvi put jedan od njih pozvan da vodi Katoličku crkvu i kazala kako mnogi očekuju da će biti usmjeren ne samo prema vjeri, nego i prema miru i pravdi u svijetu. 

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je papu Franju da posjeti Betlehem, mjesto Isusova rođenja. 

Duhovni poglavar Anglikanske crkve canterburyjski nadbiskup Justin Welby zaželio je Franji svako dobro u ogromnoj odgovornosti koju je preuzeo u ime rimokatolika u svijetu. "Radujem se susretu s njim i zajedničkom radu na nadogradnji onoga što su nam naši prethodnici ostavili u naslijeđe", kazao je Welby.

Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald Lauder čestitao je papi Franji na izboru za poglavara Katoličke crkve, neposredno nakon izbora u srijedu navečer. Lauder je pohvalio novoga papu kao "iskusnoga čovjeka, nekoga tko je poznat po svojoj otvorenosti... čovjeka dijaloga, čovjeka koji je spreman graditi mostove s drugim vjerama".(Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter