Tisak pod istragom, prodavao cigarete po višoj cijeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 "U tijeku je porezni nadzor kojig obavlja Carinska uprava", službeno je poručilo Ministarstvo financija i Porezne uprave portalu Index  kada su ih novinari upitali što je s utvrđenim viškom u kioscima Tiska s obzirom na to da su najmanje jedan dan prodavali duhanske proizvode skuplje za jednu kunu. Index podsjeća da su se u kioscima Tiska najmanje dan prije početka primjene nove cijene duhanskih proizvoda TDR-a cigarete prodavale po skupljoj cijeni i to za jednu kunu.

Naime, TDR je sukladno zakonu najavio nove cijene 5. srpnja s datumom važenja od 8. srpnja ove godine. Index je pak objavio račun od 7. srpnja iz kojeg je vidljivo da su potrošači taj dan plaćali cijenu koja je trebala nastupiti 24 sata kasnije. Iz Tiska kažu da je došlo do "pogreške u softveru" te da su odmah obavijestili Poreznu upravu. Tisak također tvrdi da u ovom slučaju nisu ostvarili zaradu prodajom cigareta po višoj cijeni jer su razliku u cijeni uplatiti u državni proračun te su tvrdili da su radili po "uputama Porezne uprave".

"Iako se možda čini tako, Tisak nije ostvario zaradu prodajom cigareta po višoj cijeni jer smo sukladno zakonu dužni razliku u cijeni uplatiti u državni proračun, a sve to sukladno uputi Porezne uprave", odgovorili su iz Tiska kupcu koji ih je upozorio na skuplje cijene cigareta. No, da je razlika u cijeni uplaćena te da su djelovali u skladu s njihovim uputama, iz Porezne nam uprave nije potvrđeno. Naime, Poreznu smo upravu jasno pitali jesu li ih iz Tiska obavijestili o pogrešci te postoji li naputak o kojem govore.

To nam nisu potvrdili, kao ni da je razlika uplaćena. Naime, to se tek treba utvrditi. Štoviše, Carinska uprava, koja je zapravo nadležna za ovaj slučaj, spominje u slučaju Tiska i prekršajni postupak. "Ukoliko se u provedbi poreznog nadzora utvrde nezakonitosti, Carinska uprava će po službenoj dužnosti pokrenuti i provesti odgovarajuće postupke iz svoje nadležnosti, odnosno pokrenuti prekršajni postupak te postupak naplate trošarine te također, ovisno o okolnostima konkretnog slučaja, i druga nadležna državna tijela izvijestiti o eventualnoj povredi propisa iz njihove nadležnosti", stoji u odgovoru koji je Index dobio iz Carinske uprave koji je proslijeđen iz Ministarstva financija. Još uvijek je nepoznato koliki je zapravo višak nastao u Tisku Ivice Todorića koji ima 1.300 prodajnih mjesta. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter