Tirol: Traži se oduzimanje odličja Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dopredsjednica zemaljskog parlamenta Tirola Gabi Schiessling zatražila je da se bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, nakon nepravomoćne presude u Hrvatskoj, oduzme odličje koje su mu dodijelile tirolske vlasti, javlja austrijska novinska agencija APA.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, nakon nepravomoćne presude suda u Zagrebu, ne zaslužuje odličje "Tirolskog orla", napisala je Schiessling u priopćenju, podsjećajući da je nedavno usvojena izmjena zakona o dodjeli odličja koja predviđa takve slučajeve.

Sanader je visoko odličje Tirola dobio 2004. godine.

Odzimanjem "ovog visokog odličja" treba se osigurati dugoročno značenje tog priznanja, smatra Schiessling te dodaje da u suprotnome odličja gube na vjerodostojnosti.

Prema izmjeni zakona o dodjeli odličja ona mogu biti naknadno povučena ako se u bilo kojem trenutku otkrije da postoje razlozi koji su u suprotnosti s dodijeljenim odličjem.

I tirolska stranka Zelenih već je početkom studenoga, prije nepravomoćne presude Sanaderu, tražila da se povuče odluka tirolskih vlasti o odlikovanju bivšeg hrvatskog premijera. (Hina/APA)


Podijeli: Facebook Twiter