Tireli: Zašto je Linić štitio Šegona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Laburistica Nansi Tireli poručila je danas kako teško odlučivanje ministra financija Slavka Linića da smijeni svog pomoćnika Branka Šegona jasno govori da ga je zbog nečega štitio.

"Htjela bih znati koji je razlog tome i smatram da i ministar Linić mora odgovarati za sve ovo što se dogodilo", poručila je Tireli na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Podsjetila je i kako su vladajući, kada su postavljali svoje pomoćnike, uvjeravali da na to imaju pravo te da odgovaraju i stoje iza ljudi koje sami izaberu.

Zapitala se Tireli kako je Šegon, koji je devet godina bio tržišni inspektor u Omišu, šest godina načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet PU Splitsko-dalmatinske, devet godina predsjednik uprave Nautilusa te zadnjih osam godina pomoćnik direktora u svojoj vlastitoj tvrtki, stekao zavidni imetak.

"Šegona je Linić postavio i da rješava vrlo sporne predstečajne nagodbe što pokazuje svu apsurdnost situacije te otvara pitanje koliko je i kome poreznih dugovanja oprošteno", upozorila je laburistica.

Otvara se pitanje zašto Ministarstvo financija i Porezna uprava ne utvrđuju nesrazmjer imovine i prijavljenog dohotka, kazala je zapitavši se također zbog čega Linić nije odgovorio tko to USKOK-u pune tri godine nije dostavio tražene podatke o Šegonu.

"Čime je Šegonov sin Toni, s primanjima od 459 tisuća kuna od 2005. do 2012. mogao kupiti nekretnine vrijedne više od 5,2 milijuna kuna i kako je njegov sin, prvu nekretninu, točnije pola stana zajedno s bratom uspio kupiti za 50 tisuća eura s 23 godine", pitala se.

Ako Toni Šegon nije prijavio dohodak, nije na njega platio porez, a uspio je kupiti toliko nekretnina, onda je samo na svim nekretninama koje su u njegovom vlasništvu državni proračun oštetio za više od milijun kuna, zaključila je.

"Tko kontrolira tok novca obitelji Šegon, koja svake godine kupi nekretnine u vrijednosti više od milijun kuna", pitala se.

'Pomoćnik' je, tvrdi Tireli, samo posljedica neodgovornosti ministra Slavka Linića koji je, kako je rekla, bio najglasniji dok je vikao da trebamo hvatati lopove, a sam se, kaže, nije potrudio napraviti ni jedan korak u smjeru onih koji su mu bili na dohvat ruke.

Odlukom premijera 'Slučaj Pomoćnik' je, kako izgleda završen, a mi bismo kao građani trebali biti sretni odlukom i visokom moralnosti vladajućih, ustvrdila je Tireli i poručila kako bi zapravo taj slučaj tek sada konačno morao dobiti svoj epilog i početak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter