Tireli: Tražimo ekonomsku lustraciju i hitne reforme

Nansi Tireli (Bruno Konjević/CROPIX)
Nansi Tireli (Bruno Konjević/CROPIX)

Saborska zastupnica Nansi Tireli preuzela je, na stranačkoj konvenciji, vjerodajnice za vođenje Hrvatskih laburista u punom mandatu. Nakon što je od svibnja i ostavke Dragutina Lesara laburiste vodila kao vršiteljica dužnosti, Tireli je velikom većinom glasova izabrana na predsjedničku funkciju. Laburiste će voditi u izbornoj godini, u kojoj im je zadatak podići stranački rejting i nastaviti rad u Hrvatskom saboru.

- Kako ćete voditi Hrvatske laburiste u slijedećem razdoblju i što ćete zastupati do izbora, a i u izbornoj kampanji?

- Naši ciljevi su jasni, želimo i dalje biti parlamentarna stranka koja će utjecati na stvarne promjene radi kojih smo i dosada postojali. Odnos prema radnicima i radu je naša briga, kao i svakodnevni problemi građani, osobito onih koji jedva preživljavaju, ali i onih koji ne ostvaruju svoje pravo na rad. Inzistirat ćemo na lustraciji, ali ekonomskoj, tražit ćemo hitnu reviziju pretvorbe i privatizacije, a u pozitivnom smjeru ćemo inzistirati na provođenju neophodnih reformi, kako gospodarskih tako i reformi javne uprave i lokalne samouprave. Javni dug može preliti čašu i ne želimo dopustiti da se to dogodi, zato ćemo predložiti i naše gospodarske mjere za podizanje zaposlenosti. Puno je toga što moramo napraviti i sada je potrebna odlučnost da se donesu prave odluke.

- Kako gledate na konkurenciju na ljevici, poput Oraha i Živog zida, a uskoro i Radničke fronte? Mogu li "nesistemske stranke" nadmašiti sistemske?

- Živi zid se ne deklarira kao lijeva stranka. Orah Mirele Holy se značajno razlikuje od nas, osobito kada je riječ o odnosu prema radu i socijalnoj osjetljivosti. Nije mi iskreno jasno što je to na primjer održivi turizam, pa i njihov ekonomski program u kojem doduše ima nekih vrijednih inicijativa. S druge strane, jasna mi je ekološka platforma održivog razvoja i to mi je blisko.

- Je li moguća koalicija Hrvatski laburisti - SDP i zajednički izlaz na parlamentarne izbore?

-Znam da je to sada za nas pitanje svih pitanja, ali moram vas razočarati, nemam potvrdan odgovor. Ja sam rekla da na ljevici moramo razgovarati i to ću činiti, a o mogućim koalicijama je prerano govoriti. Nemamo više vremena odlagati rješenja duboke krize u kojoj se nalazimo. Bit ćemo otvoreni za razgovore s onima koji žele nametnuti stvarne reforme koje će zaustaviti proces urušavanja i društva i života na dug. HDZ i SDP su jasno pokazali da se ovako dalje ne smije ići. Njihov dosadašnji način vođenja države je propao.

- Kako komentirate prve poruke nove predsjednice Republike?

- Poziv na zajedništvo u rješavanju ozbiljnih gospodarskih problema je svakako dobra poruka. Pokazala je uvažavanje prema svima i to ohrabruje. Drago mi je da je pokazala europski karakter jasnim stavom o stvarnom domoljublju. Rad, znanje, izvrsnost, briga za potrebite, vrijednosti su koje trebamo prihvatiti, ne kao deklarativne simbole nego kao praksu.

- Označavaju li najnoviji ispadi Branimira Glavaša i HDSSB-a u Saboru, po Vašem mišljenju, promjenu društvene klime i nove opasnosti za demokraciju?

- Branimir Glavaš misli da se vrijeme može vratiti. Užasavam se od demonstracije, makar i verbalnog nasilja, a osobito kada to čini netko tko ima tešku, iako sada nepravomoćnu presudu za ratni zločin. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter