Tireli kritizira Poreznu upravu za slučaj "Pomoćnik"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska zastupnica Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) ustvrdila je danas da je "Slučaj pomoćnik" posljedica nerada i organiziranog kriminala u Poreznoj upravi. Za tri, deset ili dvadeset kuna zatvaraju se obrti i poduzeća, a paralelno milijarde kuna odlaze u u zastaru, rekla je Tireli na konferenciji za novinare.

Pritom je podsjetila na slučaj Porezne uprave Rijeka gdje je u zastaru otišlo više od 200 milijuna kuna poreznog duga, a na isti način to se ponavlja i u slučaju pomoćnika ministra financija Branka Šegona. Za Tireli je manje bitno radi li se o sukobu interesa, važniji su kriteriji po kojima je Šegonova tvrtka Facta Vera dobila HBOR-ove kredite. Krajnji korisnici kredita HBOR-a - Program razvoja gospodarstva moraju ispunjavati niz kriterija (koeficijent zaduženosti, pokazatelj likvidnosti, neto dobit), a po financijskim izvještajima za 2011. Facta Vera ne udovoljava tim kriterijima, rekla je Tireli. To dokazuje nejednako postupanje HBOR-a prema poslovnim subjektima i otvara pitanje odgovornosti njegove Uprave, ali i primatelja kredita.

Budući da korisnik za dobivanje HBOR-ova kredita mora priložiti potvrdu Porezne uprave o reguliranju obveza prema državi, Tireli pita koliki je trenutni porezni dug Facta Vere, odnosno je li ta tvrtka otvorila predstečajni postupak s obzirom da je na kraju 2012. dobavljačima dugovala gotovo 4,5 milijuna kuna, a poslovni su joj prihodi iznosili 7,4 milijuna kuna.

Laburistička zastupnica upozorava da je stoga štetno što Šegon vodi Upravu za financijsko upravljanje i nadzor u okviru koje je i Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara. Postavlja se pitanje koji bi poduzetnik ulagao u Hrvatsku i koliko može biti konkurentan kada mu Šegon može poslati financijski nadzor, kaže Tireli. Koji će to inspektor doći kontrolirati tvrtku Šegonova sina, kad mu je taj isti Šegon šef u dijelu koji se tiče revizije poreznog postupka, pita Tireli.

Osim toga, pokazuje se da još ima onih koji su zaštićeni pred zakonom, koji mogu raditi što žele i pritom dobivaju plaću iz državne blagajne da bi pogodovali sebi i svojim obiteljima. Tireli poziva na odgovornost i Ministarstva financija jer USKOK-u tri godine nije dostavilo tražene podatke o podrijetlu imovine obitelji Šegon. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter