Tireli: Gladna djeca moraju biti obveza države

Nansi Tireli (Bruno Konjevic / CROPIX)
Nansi Tireli (Bruno Konjevic / CROPIX)

Saborska zastupnica i predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli pozvala je u četvrtak ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić da preuzme odgovornost za gladnu djecu u Hrvatskoj.

"Gladna djeca moraju biti obveza države, ne nevladinih udruga, one su tu samo da popunjavaju rupe u sustavu koji ne valja, nikako da vode socijalnu politiku", poručila je Tireli, komentirajući poziv resornog ministarstva udrugama da prijave projekte usmjerene na osiguranje prehrane u školama djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Tireli se pred novinarima u Hrvatskom saboru zapitala ima li Hrvatska dovoljno jaku mrežu udruga da može biti sigurna da će svako gladno dijete biti nahranjeno. Postavlja se, dodaje, i pitanje tko će udrugama davati podatke koje je dijete gladno, hoće li to davati centri za socijalnu skrb ili će ih udruge morati same tražiti. Ako će to činiti centri, čemu poziv udrugama i zašto im davati 24 milijuna kuna ako to može napraviti sam centar, upitala je Tireli.

"Pozivamo ministicu Opačić da preuzme odgovornost za gladnu djecu", poručila je. Ministarstvo socijalne politike raspisalo je natječaj za dodjelu 24 milijuna kuna udrugama koje će prijaviti projekte za osiguravanje prehrane u školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji, na pomoć tim obiteljima, kao i na integraciju u život zajednice socijalno osjetljivih skupina. Prijave za prehranu djece mogu se podnositi do 13. travnja, a za pomoć obiteljima i integraciju socijalno osjetljivih skupina do 27. travnja ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter