Tipuric: Napada me lobi koji želi privatizirati HEP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tezom da iza napada na ugovore Ekonomskog fakulteta s HEP-om stoji smišljena akcija mocnog lobija koji želi privatizirati energetski sektor, dekan zagrebacke ekonomije Darko Tipuric pokušao je u ponedjeljak opravdati niz problematicnih poslova koje je sklopio s državnom energetskom tvrtkom. Dobro smišljenim nastupom, u kojem nije nedostajalo ni dramaticnog udaranja šakom o stol, Tipuric je kazao da iza tajnovitog lobija stoji i dio medija, a da im je on glavna meta jer se godinama protivi privatizaciji HEP-a.

"Svaki ugovor s HEP-om je zakonit, a Ekonomski fakultet je na tržištu i ima pravo obavljati savjetodavne usluge i ekspertize. Smeta li nekome možda što navedene poslove ne dobivaju strane konzultantske tvrtke, umjesto domacih", upitao je Tipuric. Na brojne zahtjeve da obznani o kojem se mocnom lobiju radi, kazao je da mu je poznat, ali ga ne smije otkriti jer je to utuživo. Takoder, na svako pitanje da obznani detalje ugovora s HEP-om i vrijeme kad su nacinjeni, odgovarao je da ih posjeduju nadležna tijela i da ih on ne smije dijeliti jer su u vlasništvu narucitelja, odnosno HEP-a.

Zanimljivo je napomenuti da je za istup pred desecima novinara Ekonomski fakultet angažirao PR-tvrtku Millenium promocija, koja im pomaže u odnosima s javnošcu još od afere "Indeks", a usluge joj se placaju iz budžeta fakulteta. Tipuric je kroz brojke pokušao objasniti da akcija "Indeks" nije znacajnije narušila ugled fakultetu kojem je na celu: od 250 profesora i strucnih suradnika pod pravosudnu je istragu potpalo njih devet, a ostatak s njim kao dekanom svoj posao obavlja casno i sukladno zakonu. U završnici iscrpnog monologa najavio je da ce podnijeti tužbu protiv svih koji su iznosili laži i objede, poput one da je Ekonomski fakultet za 50 tisuca eura prodao ugovore HEP-u koji su se putem interneta mogli skinuti besplatno.


Podijeli: Facebook Twiter