Tinjanština: Kukuruz i sirak za bioplin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Tinjan pokrenula je u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveucilišta u Zagrebu ispitivanje tla radi odabira površina za probnu sadnju kultura za proizvodnju biomase.

Ciljne zone u kojima ce se ispitivati kvaliteta tla su poljoprivredne površine u Dragi, najplodnijem kompleksu poljoprivrednog zemljišta na Tinjanštini, gdje je vecina parcela u privatnom vlasništvu, te zemljišni kompleks na Finidi, u blizini Muntrilja, gdje je prostornim planom predviden smještaj zone obnovljivih izvora energije.

U toj zoni je planirana i izgradnja energane na bioplin proizveden iz biomase, a ta bi se masa dobivala, osim iz otpadne drvne mase, i iz nasada posebnih vrsti kukuruza i sirka.

Zagrebacki agronomi ovih ce dana na terenu utvrditi iz kojih bi sve parcela trebalo uzeti uzorke tla, pa bi na osnovu predvidenog broja uzoraka i ukupnih površina Agronomski fakultet trebao Opcini dostaviti ponudu s troškovnikom.

Prihvati li se ponuda, slijedi uzimanje uzoraka tla, a nakon njihove analize odabrale bi se parcele na kojima bi se vec na proljece zasijale razlicite sorte kukuruza i sirka u manjim probnim nasadima. Sorte koje bi se pokazale najrodnijima odabrale bi se za buducu proizvodnu odnosno komercijalnu sadnju.

Naravno, u slucaju privatnog zemljišta, vlasnicima bi se ponudili uvjeti koji bi ih trebali motivirati da, ukoliko im je to zemljište vec u nekoj podredenoj funkciji, promijene kulturu.Vec prvi obilazak terena, prenosi nam tinjanski nacelnik Mladen Rajko, mogao bi donijeti promjenu percepcije potencijala zemljišnih površina, a pogotovo to važi za Finidu, koju vecina okolnog stanovništva smatra neplodnom zbog jako plitkih slojeva zemlje.

Agronomi kažu, ali bi to tek laboratorijske analize trebale potkrijepiti, da na Finidi ima dijelova zemljišta izuzetno pogodnih za poljoprivrednu proizvodnju, i za kulture koje bi se preradivale u biomasu, ali i za ljekovito bilje. Takoder, najavljuje Rajko, Agronomski je fakultet zainteresiran ne samo za ovakvo jednokratno ispitivanje tla, vec i za znanstveno pracenje cjelovitog projekta proizvodnje biomase i energije iz bioplina.


Podijeli: Facebook Twiter