Tinjanski osnovci obučeni za život na moru i kopnu


Za tinjanske se osnovce već godinama preko ljeta održava škola plivanja, no ovog je ljeta prvi put organiziran i petodnevni ljetni kamp u kome su sudjelovala 34 osnovca, u dobi od 7 do 12 godina. Kamp je zapravo obuhvaćao niz aktivnosti u raznim mjestima na moru i u unutrašnjosti Istre te dva zadnja dana u Tinjanu, gdje su osnovci zajedno sa svojim voditeljima odlazili na organizirane poludnevne programe.

- Kroz niz edukativno-kreativnih, sportskih i rekreativno-zabavnih radionica djeca su štošta naučila, igrajući se i zabavljajući, uz stručne voditelje, rekla je voditeljica kampa Mikela Jakus Dopuđ. Uz nju, volonterski voditelji aktivnosti u kampu bili su Angelina Banko, Paula Oplanić, Vedran Smoković, Martin Šuran, Valentina Vitas te srednjoškolci Simona Vitas i Alan Šuran.

Polaznici kampa podijelili su se u četiri mješovite skupine, nazvane Morske zvijezde, Ribice, Morski krastavci i Morski breki pa su se svih pet dana natjecali u raznim aktivnostima i sakupljali bodove. Prvi dan kampa proveden je na moru u Poreču, gdje su najprije na bazenu organizirane igre s preplivavanjem s rekvizitima i štafete, a zatim su u ronilačkom centru Poreč imali predavanje i kratku obuku o ronjenju. Prvi dan na moru završio je natjecateljskim igrama na pijesku i u moru te slobodnim plivanje. Drugi je dan počeo opuštanjem uz igre s pjesmama i stihovima, a nastavio se avanturom u adrenalinskom parku Glavani.

Treći dan je ponovno proveden na moru uz natjecateljske igre s rekvizitima, ali i na predavanju o kodeksima sigurnosti na vodi uz demonstraciju pružanja prve pomoći djelatnika porečkog Crvenog križa te naposljetku posjetom akvaparku Aquacolors kraj Poreča. Posljednja dva dana provedena su u Tinjanu, u dubokom hladu ladonja, u likovno-kreativnim aktivnostima, izradi ljetopisa, plesnim radionicama, završnim igrama na poligonu, čak i kvizom znanja o svemu što su učili tih pet dana te zbrajanjem bodova, proglašenjem najboljih i podjelom nagrada.

Najuspješnijom skupinom prvog tinjanskog ljetnog kampa proglašeni su Morski krastavci, drugo mjesto osvojili su Morski breki, a treće su podijelile Morske zvijezde i Ribice. U izboru Miss i Mistera kampa pobjedničke lente pripale su Samanti Radovan i Antoniju Hrvatinu, a kamp je završio mađioničarskom predstavom Don Lea Papagena te čašćenjem pizzom i sladoledom. Kamp je financiran roditeljskim uplatama te iz općinskog proračuna. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter